Тренчевска: Покачување на минималната плата што е можно побрзо во текот на годината

by fokus

Министерството за труд и социјална политика соопшти дека попладнево е остварена средба меѓу министерката Јованка Тренчевска и претседателот на Сојузот на синдикати на Македонија, Дарко Димовски на која се разговарало за зголемувањето на минималната плата.

Министерката, како што се посочува во соопштението, истакнала дека заложбата на Владата е зголемување на минималната плата на 18.000 денари што е можно побрзо во текот на оваа година и дека социјалниот дијалог со сите засегнати страни продолжува со цел да се изнајде најодржливото решение за сите отворени прашања.

– Порастот на минималната плата ќе продолжи во текот на целиот мандат и до крајот ќе изнесува 20.000 денари. Како Влада и како Министерство постојано работиме на унапредување на работничкиот статус. Го цениме трудот на работниците особено во услови на светска економска и здравствена криза и токму затоа согледувајќи ја економската состојбата на граѓаните, покачувањето на минималната плата е и повеќе од потребно.  Затоа мора да има такво покачување, особено ако се знае дека тие предизвикуваат и спирално зголемување на сите плати и во приватниот и во јавниот сектор, рекла Тренчевска.

На средбата станало збор и за правото на регрес за годишен одмор за јавниот сектор при што Тренчевска посочила дека Владата е отворена и подготвена на дијалог преку кој ќе се дојде до најсоодветно решение.

Министерката информирала дека денешната средба што требаше да се одржи во Владата со претставниците на ССМ е одложена поради отсуството на владините функционери, кои се во посета на Софија каде утре ќе се одржи меѓувладината седница со бугарската Влада.

Поврзани новости