ДИК ги објави првичните официјални резултатите од вчерашните избори

by Fokus

Државната изборна комисија ги објави првичните официјални резултати од претседателските и парламентарните избори.

Во вториот круг од претседателските избори професорката Гордана Силјановска Давкова освои 561 001 глас, додека Стево Пендаровски 251 881.

Изборна единица 1

СДСМ 27.164 гласови – мандати: 3

ВМРО-ДПМНЕ 80.963 гласови – мандати: 10

Гром 1.509 гласови – мандати: нема

ДУИ 20.586 гласови – мандати: 2

Левица 20.989 гласови – мандати: 2

ВЛЕН 21.627 гласови – мандати: 2

ЗНАМ 11.944 гласови – мандати: 1

Изборна единица 2

СДСМ 18.631 гласови – мандати: 2

ВМРО-ДМНЕ гласови – мандати: 8

Гром 757 гласови – мандати: нема

ДУИ 30.675 гласови – мандати: 4

Левица 10.604 гласови – мандати: 1

ВЛЕН 25.896 гласови – мандати: 3

ЗНАМ 16.234 гласови – мандати: 2

Изборна единица 3

СДСМ 33.605 гласови – мандати: 4

ВМРО-ДПМНЕ 96.546 гласови – мандати: 14

Гром 970 гласови – мандати: нема

ДУИ 3.819 гласови – мандати: нема

Левица 13.404 гласови – мандати: 1

ВЛЕН 716 гласови – мандати: нема

ЗНАМ 9.426 мандати 1

Изборна единица 4

СДСМ 41.962 гласови – мандати: 5

ВМРО-ДПМНЕ 96.536 гласови – мандати: 13

Гром 815 гласови – мандати: нема

ДУИ 1.651 гласови – мандати: нема

Левица 12.427 гласови – мандати: 1

ВЛЕН 88 гласови – мандати: нема

ЗНАМ 8.405 гласови – мандати: 1

Изборна единица 5

СДСМ 26.904 гласови – мандати: 3

ВМРО-ДПМНЕ 73.916 гласови – мандати: 10

Гром 361 гласови – мандати: нема

ДУИ 27.013 гласови – мандати: 4

Левица 9.926 гласови – мандати: 1

ВЛЕН 11.067 гласови – мандати: 1

ЗНАМ 8.757 гласови – мандати: 1

Изборна единица 6

СДСМ 6.418 гласови – мандати: 1

ВМРО-ДПМНЕ 21.639 гласови – мандати: 3

Гром 110 гласови – мандати: нема

ДУИ 53.817 гласови – мандати: 9

Левица 1.312 гласови – мандати: нема

ВЛЕН 47.687 гласови – мандати: 7

ЗНАМ 1.511 гласови – мандати: нема

По целосно обработените податоци од вчерашното гласање, ВМРО-ДПМНЕ освои 58 пратенички места, коалицијата на ДУИ 19 пратеници, СДСМ 18 мандати, коалицијата Вреди 13, Левица и ЗНАМ по шест маднати.

СДСМ, според досегашните информации од ДИК, го доживеа најтешкиот пораз во историјата и според бројот на пратеници станува трета партија во Македонија, по ДУИ.

Поврзани новости