Сметководителка од Охрид осомничена за компјутерска измама, на своја сметка си префрлала пари од сметките на клиентите

by fokus

Против 41-годишна сметководителка од Охрид е поднесена кривична пријава за компјутерска измама и проневера во службата. Б.Н. се товари за сторени кривични дела „компјутерска измама“, „проневера  во службата“ и „фалсификување на службена исправа“.

Според полицијата Б.Н. во периодот од 2011 до 2017 година, како сметководителка во сметководствено биро од Охрид, ја искористила својата службена положба и овластување и без знаење и одобрување од четири правни субјекти-клиенти на бирото од нивна сметка вршела плаќања на својата сметка.

„Таа извршила фалсификување на содржината на 369 оригинални изводи од електронските банкарства со внесување во нив на невистинити податоци. На тој начин Б.Н.  противправно присвоила парични средства доверени во службата, при што на четирите правни субјекти им нанела вкупна материјална штета од 4.591.611 денари. Таа ја искористила можноста што физички ги поседувала банкарските токени  со корисничките имиња и лозинки на клиентите кои се наоѓале во просториите на сметководственото биро и и биле на располагање за вршење плаќања за нивни потреби“, велат од МВР.

Поврзани новости