Словачка во следните два викенда ќе ги тестира за Ковид-19 сите граѓани постари од 10 години

by Fokus 20:00
20:00

Словачка на коронавирус планира да ги тестира сите свои жители на возраст над десет години, објави словачкиот премиер Игор Матовиќ на денешната прес-конференција.

Сè уште не е јасно дали ваквото национално тестирање ќе биде задолжително или доброволно.

- Advertising -

-Децата на возраст под десет години нема да мора да бидат тестирани, рече Матовиќ, објаснувајќи дека така е одлучено врз основа на советите на педијатрите.

Тестирањето треба да се спроведе во текот на следните два викенда. Програмата ќе започне во жариштата на епидемијата следниот викенд и ќе продолжи во остатокот од земјата на 31. октомври и 1. ноември.

Полицијата и армијата ќе помогнат во операцијата за да не бидат оптоварени здравствените работници. Словачка има околу 5,5 милиони жители.

Тестирањето ќе се организира слично како избори и ќе има околу 6.000 станици за тестирање во земјата.

-Времето на пристигнување на граѓаните ќе биде одредено по азбучен ред, со цел да се спречат собири пред станиците. Владата се подготвуваше за операцијата веќе три недели и нарача околу 13 милиони тестови, рече Матовиќ и додаде дека доколку земјата успее во намерата ќе биде пример за целиот свет.

Поврзани новости