Штипските затвореници не штрајкуваат

by fokus

Осудениците во Затвор-Штип денеска не штрајкуваат и не се солидиразираат со затворениците од Затворот во Идризово, кои вчера почнаа штрајк со глад, поради најавениот закон за амнестиција за дел од учесниците во настаните од 27 април, а кој треба да го изготви телото за помирување.

Директорот на Затвор-Штип, Мики Тодоров вели дека вчера 19 осуденици не се појавиле на појадокот, но откако разговарале со нив, осудениците прекинале со штрајкот и се појавиле во мензата за време на ручекот.

Во овој затвор во моментов казна затвор издржуваат вкупно 334 осуденици.

Инаку вчера токму од Штип, премиерот Зоран Заев истакна дека пред извесно време е донесен закон за општа амнестија, со кои беа опфатени повеќе осуденици, а во моментов како што реќе ќе нема нов закон за општа амнестија, бидејќи вакви закони и во европските држави се носат на четири или осум години.

Поврзани новости