Шилегов најави трамвај на водород кој ќе емитува нула штетни гасови

by fokus 20:11
20:11

Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов на вечерашниот настан по повод 2 години на функцијата, го објасни трамвајот што ќе се гради, а за кој преговорите со Владата за финансирање се во завршна фаза.

-Трамвај со систем на водород кој ќе продуцира електрична енергија која ќе го движи. Единствен продизвод од овој трамвај ќе биде водена пареа, односно нула емисија на штетни гасови. Ќе има 24 метарски возила, на секои 4 минути ќе пристига возило на станица и ќе биде тотално издвоен од останатиот сообраќај, рече Шилегов.

Изградбата на инфраструктурата и набавката на возилата ќе чини околу 100 милиони евра.

 

Поврзани новости