Сервер: Не е време за корекција на границите на Косово

by fokus

„Корекција на границите” или еуфемизмот за „размена на територии” е лоша идеја, вели американскиот аналитичар Даниел Сервер и наведува бројни причини, а пред се дека тоа би им дало потстрек на заговорниците на самостојноста на Република Српска и на Голема Албанија.

„Размената ќе им даде ветар во грб на оние косовски Албанци кои сакаат да се обединат со Албанија. Тоа би им одело на рака и на Албанците во Македонија, кои исто така би сакале „Голема Албанија”, што би ја дестабилизирало Македонија”, напиша Сервер во авторскиот текст за порталот Peacefare.net, а по повод изјавата на косовскиот претседател Хашим Тачи дека е подготвен да зборува за „корекција на границите”.

Тој понатаму наведува дека една од причините е и Република Српска, која во најголем дел е населена од Срби и зафаќа 49 отсто од територијата на БиХ, која би можела да прогласи независност и да изнесе барање за обединување со Србија, што во тој случај би можело да доведе до реципрочен потег на босанските Хрвати.

„Русите овој преседан за корекција на границите би го искористиле во Јужна Осетија и Абхазија во Грузија, Приднестровје во Молдавија, како и во Донбас во Украина, така што на Русите би можела да им се допадне идејата за прием на Косово во ОН, што би претставувало Пирова победа ако Косово се приклони кон идејата за создавање на „Голема Албанија“, или ако Кина одлучи да стави вето на членството на Косово “, вели Сервер во авторскиот текст, кој го пренесуваат повеќето српски медиуми.

Поврзани новости