Седум илјади руски научници бараат запирање на војната

by Fokus

„Ние, руските научници и научните новинари, силно протестираме против воената инвазија на Украина што ја започнаа руските вооружени сили“, се вели во отвореното писмо што досега го потпишаа повеќе од 7.000 руски научници.

Меѓу потписниците на писмото е и Константин Новоселов, добитник на Нобеловата награда за физика во 2010 година и 85 членови на Руската академија на науките. Иако според руските закони ваквите јавни настапи ризикуваат затворска казна или парична казна од повеќе од 7.000 евра, бројот на потписници на писмото секојдневно расте.

„Хуманите вредности се темелот на кој се гради науката. Убедени сме дека ниту еден геополитички интерес не може да ја оправда оваа смрт и крвопролевање… Одговорноста за новата војна во Европа е целосно на Русија“, се наведува, меѓу другото, во писмото на руските научници објавено на веб-страницата на популарниот научно списание „Троицки варијанта“.

Потписниците на писмото предупредуваат дека Русија е во ситуација на меѓународна изолација без можност за научна размена или соработка со научници од други земји.

„Мојата поранешна студентка живее во Германија и сѐ уште соработуваме. Нејзините претпоставени ја известиле дека секој контакт со руски научници сериозно ќе биде спречен. Колку што можам да видам, ова се случува на многу места во светот“, изјави за природниот биолог д-р Михаил Гелфанд, еден од иницијаторите на отвореното писмо и професор во Центарот за животни науки Сколтех во Москва.

„Расположението меѓу колегите во Русија е страшно. Никој не мислеше дека ќе има директна инвазија. Никој не мислеше дека Русија ќе го нападне Киев“, рече Гелфанд, кој се надева дека постои начин општите санкции да не им наштетат на одредени научници, особено на оние кои јавно се противат на војната.

Во меѓувреме, украински научници се собираат за да ги убедат меѓународните организации да преземат посилна акција против Русија. Меѓу другото, Русија е исфрлена од Хоризонт Европа, главната програма за истражување и иновации на ЕУ и размена на студенти во рамките на Еразмус.

Некои повикаа руските физичари да бидат исфрлени од Европскиот центар за нуклеарни истражувања (ЦЕРН) во близина на Женева, во кој работат околу 12.000 научници од целиот свет.

Во ЦЕРН соработуваат околу 1.000 руски физичари, а некои од нив се потписници на отвореното писмо против војната во Украина.

Украина е придружна членка на ЦЕРН, што значи дека плаќа дел од членарината.

Русија е само земја набљудувач која не плаќа членарина, но значително придонесува за конкретни експерименти, слично како САД.

Поврзани новости