СДСМ и ДУИ со закон за амнестија ќе бркаат уставни измени, тврди Трајанов

by Фокус

Претседателот на Демократскиот сојуз, Павле Трајанов, изјави дека се подготвува нов закон за амнестија со цел обезбедување на гласови за уставните измени.

-Го подготвуваат СДСМ и ДУИ. Вклучени се експерти, обвинители, адвокати… Направен е преглед на кривични дела за кои се судени поранешни носители на јавни функции, опфатени се сите дела врзани за тие што се осудени за 27 април 2017 година и веројатно има и дела со кои се опфатени и некои од актуелни носители на јавни функции за кои се води постапка – рече Трајанов на Канал 5.

Според него, со овој закон ќе бидат опфатени сите случаи што ги отвори СЈО, осудените за настаните од 27 април, како и дел од функционерите од актуелната власт против кои се води кривична постапка.

Поврзани новости