САД и ЕУ размислуваат за санкции против Курти ако ситуацијата ескалира

by fokus

САД и ЕУ разгледуваат две фази на мерки против Косово доколку тоа не ги исполни своите обврски и не ја деескалира ситуацијата на северот. Во првата фаза од санкциите ќе бидат замрзнати средствата на ЕУ, процесот на визна либерализација, процесот на членство во Советот на Европа, американските фондови и други проекти финансирани од Запад.

Во втората фаза, сојузниците на Косово ќе заземат пасивен став кон кампањата на Србија за депризнавање на Косово, реорганизација на меѓународното воено присуство и сериозно намалување на американскиот контингент и исклучување на Косово од одредени меѓународни организации.

Тој, исто така, предвидува индивидуални санкции против премиерот Албин Курти и министерот за внатрешни работи Свечла, доколку ситуацијата на терен дополнително се влоши. Ова може да вклучи и двајцата да бидат прогласени за „нон грата со оправдување дека претставуваат закана за безбедноста и мирот“.

Во документот се наведува дека „трансатлантската заедница има витална потреба да не дозволи кризен центар зад линиите на контакт со Русија. Со започнувањето на француско-германскиот план, постоеше убедување дека ќе се појават проблеми со српската страна, како тврдоглава и неконструктивна страна“.

Се продолжува, „никој не очекуваше дека Владата на Косово ќе биде таа што со свои постапки ќе промовира неизвесност и ќе ги подгрее кризите и конфликтите“.

Текстот продолжува дека западната заедница останала без трпеливост и бара „јасен одговор од Владата на Косово. Дали е или не е партнер на трансатлантската заедница?“

Во него се наведува дека да се биде партнер значи безусловно исполнување на сите обврски и „неуспехот да се стори тоа значи последици“.

Освен што ја критикува актуелната влада, документот ја критикува опозицијата во Косово и ја обвинува дека „не ја разбираат длабочината на сериозноста на ситуацијата и вистинската опасност за Косово“.

Се додава дека опозицијата треба да излезе и јасно да се изјасни дали е или не за исполнување на обврските на Косово во дијалогот.

Се додава „Фактот што опозицијата не го прави ова генерира недоверба и проектира опортунизам“.

На крајот, во текстот се наведува дека „доколку Косово не ги исполни своите обврски, ја ризикува сопствената иднина“.

Еуроњуз Албанија ја праша Европската комисија дали се запознаени со документот и се согласуваат со таквите потенцијални мерки.

Портпаролот одговори: „Ние не коментираме за наводните протекувања, а особено не за нешто што се тврди дека е наводен документ на трета земја за наводни дејства на ЕУ“.

За време на неодамнешната посета на Косово и Србија, американскиот претставник за Западен Балкан Габриел Ескобар изјави: „Гледаме дека се прават избори и покрај нашето партнерство, и тоа е сигнал за нас, не можеме да не го прифатиме тоа како сигнал. Во одреден момент, кога сакаме повторно да ја воспоставиме таа координација и партнерство со оваа влада, ние сме подготвени. Бидејќи ние секогаш стоиме со народот на Косово, тоа не значи дека треба да застанеме со поединец кој не го дели тој инстинкт да соработува и да се координира“.

Тој додаде, на прашањето за потенцијалните последици за Косово дека „тоа ќе испрати моќен сигнал дека Косово не е заинтересирано да се координира со нас. Мислам дека тоа би било жално. Патем, не Косово – премиерот. Сакам да објаснам дека не гледаме дека ова има влијание врз долготрајната врска, но преземените или непреземените дејства би можеле да имаат некои последици кои би можеле да влијаат на делови од врската. Не сакам да одам таму“.

Тој додаде дека до петок мора да се постигнат договори бидејќи и тој и неговиот колега од ЕУ, Мирослав Лајчак мора да дадат извештаи до нивните претпоставени за тоа дали биле успешни или не.

Поврзани новости