Работни групи од Собранието ќе ја поддржат реформската агенда и следните чекори на процесот „Жан Моне“

by fokus 11:52
11:52

Во Собранието на Република Македонија ќе се формира Работна група составена од претставници на политичките партии, за да се поддржи имплементацијата на реформската агенда и следните чекори на процесот Жан Моне.

Како што информира собраниската прес-служба, на првиот дводневен неформален и отворен дијалог, политичките партии уште еднаш го потврдиле консензусот да работат заедно за земјата да напредува кон членството во ЕУ и да се интегрира во евроатлантските структури.

- Advertisements -

Со цел да се забрза овој процес, политичките партии се заложија Собранието да ја има најефикасната улога преку употреба на сиот свој демократски легитимитет, надзорната и законодавната моќ и преку започнување на серија реформи почнувајќи со итна посветеност кон усвојување нов Етички кодекс и применување итни измени на Деловникот. Исто така, беше усогласена посветеност кон поопсежна ревизија на Деловникот за да се обезбеди Собранието да биде поефикасно, транспарентно и ефективно при исполнувањето на очекувањата на граѓаните за членство во ЕУ.

Европратениците Иво Вајгл, Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн, потенцирале дека политичкиот дијалог е суштината на секој демократски процес и изразија задоволство од заинтересираност и енергична вклученост на сите наши политички партнери во процесот.

– Силни пораки на поддршка беа исто така упатени од страна на комесарот Хан и претседателите на двете најголеми европски политички парии – Европската народна партија и Партијата на европски социјалисти, се наведува во соопштението.

Вајгл, Кукан и Флекенштајн повторија дека, реформската агенда е целосно поддржана од ЕП, вклучително и Комисија за надворешни прашања и делегацијата на Мешовитиот парламентарен комитет.

Дијалогот Жан Моне придонесува кон поддржување на Македонија во следните чекори на напредок на земјата кон членството во ЕУ, особено следејќи ги безусловните и позитивни препораки од страна на Европската Комисија која сега ја очекува одлуката на Советот, соопшти Парламентот.

Поврзани новости