Претседателот на Судскиот совет изиритиран од изјавите на Јанева дека води истраги за судии

by fokus 14:34
14:34

Претседателот на Судскиот совет, Зоран Караџовски, денеска изјави дека иритира изјавата на Специјалната јавна обвинителка, Катица Јанева дека СЈО води истраги за судии во Управниот суд. Според него, ова е напад врз судството и е во функција на уривање на целото судство, а изјавите на Јанева во врска со судовите се неетички, нецивилизирани и некултурни.

-За време на едно интервју, Јанева кажа за некои судии дека можеби не се ни луѓе, а да не разговараме за нивниот морал. Тоа е недозволиво за еден обвинител, постои кодекс на судска етика и кодекс на јавнообвинителска етика. Секој мора да ги почитува законите и дека важи за сите обвинителства и судови во Македонија. Доколку некој го прекршил законот за кривична постапка, треба да одговрара дисциплинси или кривично, рече Караџовски.

Според него и покрај тоа што следуваат избори, огласот за избор на претседатели на судовите не може да се искористи во предизборна кампања бидејќи обврска на советот е да објави оглас.

Поврзани новости