Политичкиот термин „Избори“ е апсурден сам по себе кога на нив учествува само една опција!

by lali 09:26
09:26

Да се потсетиме дека одржување на избори со само една политичка партија или коалиција е познат метод во комунистичките држави и/или на партии којшто наметнувале фашистичка и националистичка идеологија и притоа преставувале единствен избор за гласачите на нивните таканаречени „избори“. Баш на такви еднопартиски или слични избори победувале луѓе како Хитлер, Сталин, Ким Јонг, Ким Јунг Ун и Лукашенко.

Сепак… можеби кај нас треба да се гледа различно од горенаведените, но ако се потсетиме на бомбите и разговорите од претседателот на собранието Трајко Вељановски, каде вели дека „И ја сакам овдека демократија да има со 123 пратеници од ВМРО “ тешко ме тера да ја направам разликата во размислувањето за спроведување на избори со една партија.

- Advertisements -

Дали ова ќе биде вовед на нов модел на демократија или ќе влеземе во модерна диктатура, не знам. Но, и при тоа, јас се уште стојам на ставот дека избори на 5ти јуни нема да има, колку и ДПМНЕ да сака или да се обидува тоа да го негира.