Подметнат пожар во центар за вакцинација во Полска

by Fokus

Полска ја зајакнува безбедноста на пунктовите за вакцинација по два инциденти со подметнување пожар во еден од нив и обид на активисти против вакцини да се инфилтрираат во друг.

– За жал, овие инциденти се повторуваат, изјави премиерот Матеуш Моравецки.

– Сите ќе бидат строго казнети во согласност со сегашните прописи, а ние исто така ќе спроведуваме активности насочени кон зголемување на безбедноста на сите овие центри, рече тој.

Шефот на полицијата Јарослав Симчик рече дека бил подметнат пожар во мобилен центар за вакцинација и канцеларија што ја користи локалната епидемиолошка агенција во источниот полски град Замош. Нема жртви од пожарите.

Поврзани новости