Османи: Tреба да има политички консензус за Резолуцијата на ВМРО-ДПМНЕ

by Fokus

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, во врска со предложената Резолуција на опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ на патот кон евроинтеграциите на земјата, вели дека не го гледа проблемот во содржината, туку во форма на усвојување на Резолуцијата без консензус на политичките партии.

-Важно е иницијативата во Собранието да биде одобрена со консензус, затоа што работевме напорно во овој период да изградиме државен став во однос на овие чувствителни прашања кои имаат елементи на етнички позиции, рече министерот Османи.

Министерот зборуваше за вестите на ТВ Сител за неговата реакција на Резолуцијата, како и за важноста на консензусот за овие прашања.

-За нас како дипломатија беше многу лесно кога зборувавме во име на сите граѓани, без никаква дисонанца. Од тука се плашев и дека секое отстапување од државната позиција во етничка позиција може да ги ослаби нашите позиции, рече министерот.

На прашањето зошто гледа етничка позиција, тој рече дека неговата реакција е да му каже на Собранието дека Резолуцијата не треба да биде донесена во Собранието, освен ако не постои претходно договорен консензус меѓу политичките партии од сите етнички заедници.

-Мојот апел беше разбран од предлагачите, но и од другите политички партии кои започнаа поактивна посветеност да се постигне тој консензус во однос на текстот и јас сум задоволен што политичките партии, вклучително и мојата партија, веќе комуницираат за тоа. текст и излезе со целосна поддршка. Мислам дека ако имаше само една етничка позиција, затоа што се обидовме да ја надминеме, односно да ја завршиме како државна позиција и успеавме, рече тој.

Тој појасни дека не го гледа проблемот во содржината, туку во формата за усвојување на Резолуцијата без консензус на политичките партии.

-Во однос на содржината, во тој документ нема ништо поразлично од она што го кажуваме секој ден на нашите позиции затоа што тие се наши позиции. Од почетокот рековме дека не разговараме билатерално за прашањето на јазикот, за прашањето на идентитетот, но стигнавме до оваа позиција за прашањето на јазикот, за прашањето на идентитетот да биде поддржано од сите граѓани на оваа земја без оглед на етничка припадност и ова беше многу важно за кредибилитетот, како што реков во нашата позиција пред ЕУ, пред Бугарија, пред светот. Не беше лесно да се изгради тој консензус, рече Османи.

Тој додаде дека без оглед на содржината, формата е исто така многу важна затоа што испраќа порака, а дека доколку се постигне договор, ДУИ ќе ја поддржи резолуцијата, но како министер за надворешни работи смета дека позицијата на сите фактори ќе биде поверодостојна доколку се одржи консензус за овие прашања.

Поврзани новости