Опозицијата со план: Реизбор на судии, Антикорупциска и Правобранителот на граѓанскиот сектор

by Фокус 17:29
17:29

На дебата организирана од Цивил на која присуствуваа повеќе партии, а не појавија партиите од власта, беа претставени повеќе модели за реконструкција на судствто. Заедничко на сите е проектот за генерален реизбор на околу 650 судии колку што се вкупно во Македонија, а според опозициските партии за 20 отсто од нив бе треба да има место во македонското судство.

-Ќе се организира генерален реизбор на сите судии. На него ќе имаат право пак да се пријават сите актуелни судии. Но, сите имаат свое си-ви за тоа како ја извршувале функцијата, па оттаму, одговорност за одлуките што ги носеле, ќе мора да понесат одредени меѓу нив. Изборот мора да биде транспарентен, рече Зоран Заев.

- Advertisements -

Понатаму тој објасни дека на судството ќе му биде дадена целосна финансиска самостојност и нема зошто повеќе судиите да зависат од некој министер за финансии. Од Судскиот совет и од Советот на јавни обвинители, вели тој, под итно ќе го снема министерот за правда и со тоа ќе се почне со оттргнување на политичкото влијание во судството и обвинителството.

-Јавниот обвинител на Република Македонија ќе биде избран од опозицијата, за да ја контролира власта. Антикорупциската комисија, Државниот завод за ревизија и Јавното правобранителство ќе се дадат да бидат раководени од граѓаните, односно на граѓанскиот сектор, рече Заев.

Поврзани новости