ОН: Повеќе од 449 милиони деца во светот живеат во зони на насилен конфликт

by Fokus

Повеќе од 449 милиони деца живееле во области на насилен конфликт во 2021 година, објави меѓународната невладина организација „Спасете ги децата“.

Во 1982 година, Обединетите нации (ОН) го прогласија 4 јуни за Меѓународен ден на невините деца жртви на агресија, посветен на палестинските и либанските деца погодени од израелските напади.

Речиси 24.000 сериозни прекршувања на децата биле пријавени во вооружени конфликти во 2021 година, според извештајот на ОН.

Најчестите злосторства против децата вклучуваат убиства, повреди, регрутирање за војна и одбивање пристап до хуманитарна помош.

Во истиот период загинале вкупно 2.515 деца, додека 5.555 деца биле повредени и оставени со некаква попреченост, се наведува во извештајот.

Во 2021 година, Авганистан, Демократска Република Конго, Израел, Палестина, Сомалија, Сирија и Јемен беа меѓу земјите со најмногу злосторства врз децата.

Додека злосторствата за киднапирање деца се зголемени за 20 отсто, случаите на сексуална злоупотреба се зголемени за повеќе од 20 отсто во споредба со претходната година.

Поврзани новости