ОМД бара поштенско или електронско гласање во дијаспората

by Фокус 10:04
10:04

Укинувањето или ограничувањето на правото на глас на граѓаните на Македонија кои живеат надвор од земјата има потенцијал да ја загрози врската помеѓу дијаспората и татковината.

Ова се наведува во еден од заклучоците од студијата насловена „Решавање на институционалните препреки за Македонците кои живеат надвор од Република Македонија“, изработена по нарачка на Обединетата македонска дијаспора.

- Advertisements -

Во неа се разработува предлогот владата да воведе поштенско или електронско гласање во дијаспората, да отвори повеќе конзулати и да формира министерство за дијаспора.

„Овие реформи се веќе применети и испробани во низа други држави и се силни политички инструменти за зајакнување на демократијата и економијата на една нација“, пишува во студијата.

Поврзани новости