Од 1 декември ќе мора да се намалат цените на основните прехранбени производи

by Fokus

Се знае какви одлуки ќе се носат на Влада ако од 1 декември нема намалување на цените на основните прехранбени производи согласно компонентата или, пак, инпутот на електрична енергија, порачуваат одговорните во власта.

-За оние кои нема да користат повластена цена на струјата ќе следат други мерки кои ќе се донесат во случај да не ги намалат цените. Согласно Законот за трговија можеме да донесеме мерки во време на криза за замрзнување на цени, одредување на маржи, и слично. Ги имаме листите и Државен пазарен инспекторат ќе врши соодветни контроли, рече министерот за економија Крешник Бектеши.

Од 1 декември, како што кажа, сите компании кои можеа да ја користат мерката за субвенционирано снабдување со електрична енергија по цена од 80 евра за мегават час, ќе треба да ги намалат цените на производите.

-Станува за околу 1.000 компании од кои околу 600 се мали пекарници а само 180 се големи производители, рече Бектеши.

Поврзани новости