Кажав дека имињата на културните клубови ќе бидат провокација, вели Ковачевски

by Fokus

Потребни се културно – информативни центри кои што ќе ги зближуваат граѓаните на двете држави и двете држави, а не клубови кои ќе предизвикуваат негативни емоции. Нашите граѓани да бидат достоинствени, и да се однесуваат со европските манири, како на држава членка на НАТО и држава која има отворено преговори со ЕУ, порача денеска премиерот Димитар Ковачевски.

-Јас кажав уште кога се отвораа тие клубови дека имињата кои што беа избрани може да претставуваат провокација со оглед на тоа дека тие имиња кои што беа дадени будат негативни чувства во најголемиот дел од нашето општество со оглед на тоа дека тие личности се поврзани со најтемните периоди во европската историја. Исто така, тогаш повикав да се отвораат клубови, односно културно-информативни центри кои што ќе ги зближуваат граѓаните на двете држави и двете држави, а не клубови кои ќе предизвикуваат негативни емоции кај граѓаните. Исто така, повикав и нашите граѓани да бидат достоинствени, и да се однесуваме согласно со европските манири, бидејќи сме држава членка на НАТО и држава која има отворено преговори со ЕУ и идна полноправна членка на ЕУ и затоа треба да бидеме на ниво на такво однесување, рече премиерот Ковачевски на денешната прес-конференција во Владата прашан за став за последниот инцидент со бугарскиот клуб во Охрид, за кој Софија веќе ја информирала и ЕК.

Поврзани новости