Ново задолжување од 10 милиони евра

by Фокус

Државата денеска зема нови 10 милиони евра од банките и други домашни клиенти, пренесува Телма. На четирите закажани аукции на државни записи и обврзници, се бараа околу 12 милиони евра но  беа продадени хартии од вредност на три од нив.

Според надлежното Министерство, клиентите и банките биле заинтересирани само за едногодишните записи и за 10 годишните обврзници. За 12 месечните записи, банките понудиле 8,8 милиони евра а останати клиенти за двете аукции на 10 годишни обврзници, понудиле вкупно 1,25 милиони евра.

Вчера државата врати 4,8 милиони евра стари долгови, а утре треба да се вратат уште 7,15 милиони евра.

Поврзани новости