Муслиу: Нема да се повтори 2001, сега немаме меѓуетнички тензии

by Фокус 18:23
18:23

-Информацијата е дека вооружените лица биле со ’маскирни униформи на УЧК’. Но маскирна униформа може да облече секој. И јас и вие. Реалноста е таа. Ова не е тој филм што го гледавме во 2001. Но кај нас сè може да се случи. Еден бизарен случај на убиство генерираше огромни реакции. Но, тоа не значи дека Македонците и Албанците ќе се свртат едни против други. Не постојат такви тензии, вели политичкиот аналитичар и претседател на Асоцијацијата на демократски иницијативи, Алберт Муслиу во изјава за МКД.МК.

Тој смета дека моменталната ситуација е таква што многу групи ќе пробаат да го свртат вниманието кон себе и да го искористат во свои цели. Вели дека не верува дека настанот во Гошинце ќе генерира поголеми реакции на општеството, затоа што атмосферата не е таква да имаме големи меѓуетнички тензии или отворени прашања што евентуално би генерирале поголема мобилизација кај граѓаните на едната или другата страна.

- Advertisements -

Муслиу побара од МВР да не излегува, како што вели тој, со „штури“ информации, бидејќи ова е инцидент што треба да се испита темелно. Вели надлежните да си ја сработат работата, а не да кажуваат политички пароли.

Поврзани новости