МПЦ: Да се зачува унитарноста на државата

by fokus 21:41
21:41

Синодот на МПЦ преку соопштението од денешната седница, порача да се зачуваат уставната позиција на македонскиот јазик на територијата на Македонија во согласност со Уставот, како и унитарниот карактер на државата.

-Сегашноста и иднината на Македонија ја гледаме преку сочувувањето на унитарниот карактер на Македонија, а за сето ова ни е потребно меѓусебно помирување и национално единство. Стремејќи се кон тоа, нашиот верен народ треба да се раководи и од евангелските христијански вредности. Македонските национални државни и стратешки интереси можат да се сочуваат само преку личната одговорност на секој од нас, што подразбира живеење по Божјите заповеди, запазување на државните институции и националните права загарантирани со Уставот на РМ- се наведува во соопштението од Синодот на МПЦ-ОА.

Според Синодот, на Македонија ѝ е потребен попис на населението кој треба да биде спроведен не заради одземање нечии права, туку за остварување на придобивките на сите граѓани што живеат во земјата.

Поврзани новости