Можно е да има ребаланс на Буџетот

by Фокус

Кај приходите од ДДВ, кои имаат најголем удел во приходната страна на Буџетот, има потрфлување, односно тие се помали од планираното. Поради ова, можно е да има ребаланс на Буџетот.

-За еден до два месеци ќе се знае дали ќе има потреба од ребаланс на Буџетот, изјави министерот за финансии Зоран Ставрески, а во моментов, Министерството за финансии прави анализа на приходната и расходната страна на буџетската каса.

Министерот Ставревски твдри дека новите најавени владини мерки како зголемувањето на социјалната помош, платите во админситрацијата и стипендиите нема да значат нови задолжување. Средствата за дел од нив ќе се финансирале од внатрешните заштеди, а дел од вишокот на приходи.

Поврзани новости