Мислите дека знаете како ќе се движи цената на нафтата на берза? Земете ги вашите бесплатни 50 евра, тргувајте и заработeте!

by Фокус

FXLider, специјално за читателите на „Фокус“ им дава БЕСПЛАТНИ 50 ЕВРА наменети за тргување со цената на нафтата на светската берза, единствената берза на која можете да заработите и кога цената расте, но и кога цената паѓа.

Пријавете се овде, тргувајте и заработeте со бесплатните 50 евра на светската берза

Мината недела беше остварен најголемиот еднонеделен раст на цената на нафтата во последните 6 години. До растот дојде после руската интервенција во Сирија што додаде нови димензии на неизвесност во конфликтите на Блискиот исток.

Официјални лица од САД изјавија дека 4 руски проектили паднаа на територија на Иран кој е земја членка на  OPEC ,меѓутоа и рускиот сојузник во судирите со Сирија. Гранатирањето на бунтовниците во Сирија ја стави Русија на спротивна страна на земјите богати со нафта, како што е Саудиска Арабија која ги подржува антирежимските сили во Сирија.

Ben van Beurden, извршниот директор на  Shell, неодамна изјави дека пазарот моментално се среќава со првите сигнали кои може да укажат на евентуален раст на цената на нафтата која е повеќе од преполовена од летото минатата година . Цената значително падна откако Саудиска Арабија во ноември минатата година одлучи да не го намалува производството како одговор на прекумерното производство во САД .

Неодамнешниот раст на цената на нафтата наиде на подршка и во прогнозите спрема кои производството во САД би можело да биде на прагот на значаен пад во наредните недели. Производството на нафта во САД во текот на септември падна за 120,000 барели во ден во однос на август, а бројот на активни нафтени бушотини падна на 614, што е најниско ниво во последните 5 години. Само пред година дена бројот на активните нафтени бушотини во САД достигна 1609.

Причините поради кои Русија до сега не го намалила своето производство се геополитички , што OPEC секако го знае и поради тоа не вложуваше во договори за намалување на производството кои не ја уклучуваа Русија. Истотака , енергетскиот сектор на Русија е поразличен од оној во САД и поради типот на опремата и неможе многу едноставно да се намали производството како што е случај во САД , што дополнително  го одложува ваквиот чекор. Сепак Русија ,неодамна покажа спремност да се состане со OPEC. Состанокот помеѓу официјалните лица од Русија и Саудиска Арабија е планиран за крајот на месецот а на него ќе се разговара и за енергетските прашања.

Преземете 50 евра за тргување тука.

Како за сега стои ситуацијата мали се шансите да цената на нафтата повторно падне под 40 долари за барел. Министерството за енергија на САД спрема своите прогнози очекува да WTI да достигне 54 долари за барел а Brent 59 долари во 2016 година.

FXLider има соработка со Fortrade Limited – компанија која е авторизирана и регулирана во UK од страна на FCA (Financial Conduct Authority) под лиценца со број 609970.

Предупредување од ризик и одрекнување од одговорност

Договорите за разликата во цената (CFD) ги претставуваат производите кои се потпираат на финансискиот левериџ и носат високо ниво на ризик за Вашиот капитал затоа што цените можат брзо да постанат неповолни за Вас. Загубите можат да ги надминат Вашите депозити и од Вас би можело да се бара да извршите дополнителни плаќања. Овие производи можеби нема да бидат соодветни за сите клиенти и заради тоа морате да бидете сигурни да сте ги разбрале ризиците, а и да побарате независен совет. Овој материјал не претставува понуда, барање ни трансакција во поглед на било кој финансиски инструмент. FXLider не прифаќа никаква одговорност за било каква употреба на овие коментари ниту за последиците кои од тоа можат да проистекнат. Не се дава никакво уверување ниту гаранција за точноста или потполноста на овие податоци. Како резултат на тоа, секое лице кое ќе постапи спрема нив, тоа го прави потполно на сопствен ризик.

 

Поврзани новости