Мираковска: Многумина не гласаа на референдумот зашто се иселени од државата

by Фокус

Со географската одредница „Северна“ пред Македонија не се менува идентитетот на Македонците, изјави пратеничката од НСДП Соња Мираковска, на денешната собраниска комисија за уставни прашања.

-Со географската одредница нема да внесеме нов идентитет. Македонците имале еден иднтитет без разлика каква додавка имало пред Македонија низ историјата. Идентитетот се состои од комплекс работи што се важни, а за нас како Македонци исклучително важен е македонскиот јазик, кој со договорот е потврден како столб на идентитетот. Потоа, идентитетот го сочинува културата, писмото, музиката… – рече Мираковски, додавајќи дека во денешно време многу е тешко да сочува идентитет доколку тој е предмет од оспорувања.

Според неа, пред референдумот требало да се изработи нов избирачки список врз принципот на активна регистрација, бидејќи, како што вели, многумина луѓе се иселени од државата.

 

Поврзани новости