Министерството за култура ќе исплати околу 30 милиони денари за проекти

by fokus 21:04
21:04

Владата го задолжи Министерството за култура да изврши исплата на вкупно 29.5 милиони денари за проекти од областа на фолклорот, музичката и музичко-сценската дејност и интердисциплинарните проекти за 2020 година, откако денеска на седница ја разгледа и ја усвои Информацијата за утврдената фактичка состојба од извршениот преглед и контрола на проекти избрани на годишните конкурси за финансирање проекти од национален интерес.

„Министерството за култура во законски уредена постапка и по спроведен инспекциски надзор од страна на Секторот за управен и инспекциски надзор при министерството ќе ги раскине договорите со оние корисници кои согласно извршената контрола и проверка немаат доставено комплетна документација и доказ за реализиран проект и ќе бара враќање на уплатените средства“, наведува Владата во соопштението.

- Advertisements -

Во рок од пет дена од денот на усвојувањето на оваа информација, Министерството треба да ги информира Државниот завод за ревизија, Државната комисија за спречување корупција и Управата за финансиска полиција со цел, согласно своите законски надлежности, да извршат контрола на работењето на Министерството за култура во делот на законската основаност на склучените договори и анекси на договори на 24 јули 2020 година.

Поврзани новости