„Меѓаши“: Да се истражи претепувањето на ученичката во Неготино

by fokus 10:50
10:50

Првата детска амбасада „Меѓаши“ во денешната пишана реакција во врска со претепувањето на ученичка во основно училиште „Гоце Делчев“ во Неготино бара Министерството за образование и наука да покрене истрага за овој настан, да утврди степен на одговорност и да се преземат мерки вакви случаи да не се повторат.

– Во дворот на ОУ „Гоце Делчев“ во Неготино две ученички брутално тепале и влечеле за коса нивна соученичка и тоа во присуство на други деца кои набљудувале и соучествувале. Не се важни причините за овој брутален чин, но застрашува фактот на неконтролирана агресија од страна на децата врз свои соученици, што е резултат пред се на затајување на воспитанието во семејството, а веднаш потоа и затајување на воспитно образовниот процес во училиштето, стои во реакцијата од „Меѓаши“.

- Advertisements -

Ова, како што истакнуваат, покажува дека не само ранливите категории деца се изложени на опасности, туку и децата во училиштата.

– Очекуваме Министерството за образование и наука т.е. министерката Рената Десковска да покрене истрага за овој настан, да утврди степен на одговорност и каде потфрлил целиот наставен кадар, дежурни наставници, педагози, психолози, кои треба да работат на превенција на насилството и мора да имаат постојан увид за тоа што се случува во училиштето и училишниот двор, се наведува во реакцијата од „Меѓаши“.

Оттаму апелираат до службите во МОН да ги ревидираат застарените правилници за регулирање на поведението на учениците и да разработат мерки за интервенција при инциденти на насилство во училиштата.

Поврзани новости