Маричиќ: Ќе ја намалиме невработеноста на само 11 отсто

by Fokus

На денешниот објаснувачки скрининг состанок за Поглавјето 19, „Вработување и социјална политика“, заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ, во своето воведно излагање кажа дека правична распределба на средствата е основна појдовна точка за социјалната политика на Македонија и ЕУ и дека Владата останува посветена на создавање еднакви можности за сите и зајакнување на социјалниот дијалог.

– Новата Национална стратегија за вработување 2021-2027 година, која е донесена со Акциониот план 2021-2023 година, вклучува политики за развој на економијата и создавање пристојни работни места, инклузивност на политиките на пазарот на труд и подобрување на квалитетот на образовните резултати на сите нивоа. Во вториот квартал од 2022 година, стапката на невработеност се намали на 14,5%, додека целта поставена во Стратегијата е да достигне стапка на невработеност од 11% до 2027 година, истакна вицепремиерот Маричиќ на скрининг состанокот.

Поврзани новости