Макрадули ја презентираше Комисијата за следење на амбиенталниот воздух

by fokus 20:58
20:58

На денешната прес конференција одржана во прес центарот во Владата на заменикот министер за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули, информираше дека Владата на вчерашната седница формирала Интересорска работна група, од повеќе институции за следење на состојбата на амбиентниот воздух и дефинирање на соодветни препораки и мерки за подобрување на квалитетот на воздухот.

-Комисијата има за цел да помогне да се промени праксата во различни области, но и да се променат навиките на сите нас во насока на заштита и унапредување на животната средина. Областите во кои се предвидуваат препораки, мерки и акции за намалување на загадувањето се: домашните ложишта, јавниот транспорт, мерки за намалување на загаденоста од сообраќајот, градежништвото, индустриските капацитети, посоодветни и посовремени начини за третирање на отпадот преку примена на современи технолошки и иновативни решенија. Исто така ќе се преземат мерки и иницијативи за едукација и подигнување на јавната свест кај сите нас дека сите можеме да придонесеме за намалување на загаденоста во нашата средина, рече Макрадули.

- Advertising -

Паралелно ќе се работи на подготовка на Нов национален план за заштита на амбиенталниот воздух.

Поврзани новости