Излезноста на парламентарните избори во Бугарија до 16 часот е 25,58 отсто

by fokus

Излезноста на гласачите на предвремените парламентарни избори што се одржуваат во Бугарија до 16 часот по локално време изнесува 25,58 отсто. Највисока е во еден од регионите во Софија – 33,95 отсто, а најниска – во Карџали – 19,72 отсто, објави Централната изборна комисија.

Ист процент излезност беше и на изборите на 14 ноември минатата година – 25,58 отсто и покрај тоа што бројот на гласачите тогаш и сега е различен. До 17 часот и 30 минути се примени 66 дојави за агитација, од кои најголем дел за агитација на социјалните мрежи. Констатирани се прекршоци на три сајтови за објавување на првични резултати.

Прекинато е гласањето со машини на уште неколку изборни места. Во овој момент има вкупно 32 избирачки места кои преминале на гласање на хартија. Од нив 11 се поради тоа што не работел читачот на паметни картички.

Изборниот ден во Бугарија треба да заврши во 20 часот по локално време, кога се очекува да бидат објавени првите излезни анкети.

Поврзани новости