Хуманитарен пикник во организација на Алкалоид, собрани се над милион денари за чиста животна околина

by Фокус 14:46
14:46

Одговорната мисија која донаторскиот хепенинг ја негува веќе деветта година по ред, прерасна во вистински празник за членовите на големото семејство на ,,Алкалоид”. Годинава, над 3.000 присутни на овој настан оставија личен придонес во кревање на свесноста за значењето на чиста и здрава животна околина. На годинешниов хепенинг спроведен под закрила на Фондацијата „Трајче Мукаетов“ чиј основач е „Алкалоид“, собрани се над 1.120.000 денари. Собраните средства ќе бидат донирани на здружението на граѓани „О2“ – иницијатива за заштита и одбрана на природата и обезбедување на чиста и здрава животна околина.

-Особено сум горд што традицијата на донирање и помагање на заедницата во која сите ние живееме и функционираме продолжува веќе деветта година по ред и станува сѐ помасовна. Кога се решаваше прашањето за намената на овогодинешната донација, кај сите консултирани веднаш добивавме акламација истата да биде наменета за борба против загадувањето. Навистина ми е драго што вработените во компанијата, нивните семејства и пријатели денес даваат мал но значаен придонес за кревање на свесноста за сериозноста на оваа појава. Проблемот со загадувањето на животната околина е горлива тема која непосредно нѐ засега сите нас! Ако чистата животна околина значи ЗДРАВЈЕ и претставува колективна одговорност, тогаш верувам дека нашиот партнер на овој настан, граѓанската иницијатива ‘О2’ е легитимно избран и дека денешната донација ќе ја искористи за една навистина благородна цел: подобрување на квалитетот на животна околина, а со тоа и квалитетот на животот воопшто – истакна Живко Мукаетов, Генерален директор и Претседател на Управниот одбор на „Алкалоид АД“ Скопје.

- Advertisements -

Претставничката и еден од основачите на иницијативата „О2“, Ели Пешева, истакна дека поддршката од „Алкалоид“ е доказ дека работите се придвижуваат во позитивна насока и во пракса, а не само теоретски.

-Имаме проблем со загаден воздух, вода, почви, нема сегмент кој е чист, здрав и безбеден за граѓаните, пред сѐ за децата. Како активисти-волонтери, ние се трудиме да работиме на подигнувањето на јавната свест, но и да ги мотивираме и поттикнеме одговорните институции, сериозно да ги третираат последиците од загадувањето, за нас веќе карактеристично во текот на целата година, а не само за време на зимскиот период. Благодарение на поддршката од „Алкалоид“ веруваме дека и на терен ќе можеме да покажеме дека со добро осмислени проекти и акции, секој од нас може да биде и корисен и одговорен кон животната средина. Заедно да бидеме пример и поттик за нашите сограѓани и секако, за новите генерации кои доаѓаат – истакна Пешева.

Здружението „О2“ е иницијатива која се залага за чист воздух, почва, вода, без индустриски црни точки, диви депонии, но со чисти реки и комплетно сочувана и заштитена природа. Примарна цел на здружението е да се спротивстави на секое искористување и уништување на природата, секогаш барајќи практични, одговорни решенија кои се во тек со времето во кое живееме, притоа застапувајќи ги правата на сите граѓани за квалитетен живот во чиста и здрава средина.

Поврзани новости