Груевски како баба Рада!

by Фокус 15:48
15:48

Под мотото „Здравјето е избор“ Владата ја започна кампањата за подигнување на јавната свест за корисноста од здравата исхрана и здравиот начин на живот, како и применување на физичка активност.

Инаку „Фокус“ неодамна објави дека за оваа кампања, која ќе се емитува на повеќе медиуми, ќе бидат потрошени речиси половина милион евра.

- Advertisements -

Премиерот Никола Груевски денеска истакна дека преку оваа кампања, Владата сака да ја подигне свеста кај луѓето на повисоко ниво и додаде дека во Македонија има доволен избор на здрава храна која му е потребна на организмот, а може и да се спортува без поголеми трошоци. Премиерот ги советуваше граѓаните, дека со консумирање на овошје и зеленчук, се штитат од прерана смрт и тешки болести. Тој додаде дека пченка и пченица, пак, придонесуваат за поквалитетен и подолг живот. Но, премиерот тука не застана со советите за здрава исхрана. Истакна и дека значајна група во исхраната се и протеините, а како најдобар избор, премиерот ги посочи рибата и пилешкото месо.

-Консумацијата на сол во текот на денот за возрасните луѓе, не треба да биде повеќе од шест грама, а кај децата и помалку, бидејќи според анализите солта го покачува крвниот притисок, рече Груевски.

Дебелината, премиерот Груевски исто така ја посочи како глобален проблем кој е пристигнат и во Македонија. Лошата исхрана и недоволната физичка активност придонесуваат за зголемена или прекумерна телесна тежина.

Беше презентирано дека во Македонија 60,5 отсто од мажите и 47, 8 отсто од жените над 20 години односно 52,8 од вкупното население имаат зголемена телесна тежина, а околу 20 отсто имаат прекумерна телесна тежина. Овој проблем се јавува и кај децата, а главен причинител за тоа е употребата на брза храна.

Груевски порача да се практикува и редовна физичка активност за подобрување на здравствениот и имунолошкиот систем.

-Една четвртина од храната треба да бидат здрави протеини, една четвртина целозрнести житарки, а дневно треба да се консумираат и по пет различни овошја или зеленчук, не вклучувајќи го компирот, рече Груевски.

Поврзани новости