ФРОДЕМ бара од општина Бутел увид во актите за поставување на крстот

by Фокус 10:59
10:59

Општината Бутел со своите одлуки треба да создава услови за соживот во општината од причина што етничката структура е мешовита и ја oдразува етничката структура на ниво на целата држава. Во оваа смисла одлуките кои ги носи општината и постапувањето на општинските функционери не треба да создаваат атмосфера во која некој би предизвикал или разгорил национална, расна и верска омраза, раздор и нетрпеливост чија последица би била безредие и насилства спрема луѓе и имот, вели ФРОДЕМ во отвореното писмо до градоначалникот Петре Латиновски и до претседавачот на Советот Боби Стојчевски.

Писмото го објавуваме во целост:

Ваквите дејствија се казниви со кривичниот законик.“Последиците од ваквите противправни дејствија би имале несогледливи и непоправливи последици по меѓуетничките односи особено на локалано ниво. Ваквите постапувања се особено чувствителни во периоди пред избори кога недвосмислено треба да се стават во мирување. Одработувањето на туѓи политички агенди е во спротивност со интересот на граѓаните на општната“, се вели во писмото во кое се додава:

„Како граѓани на Република Македонија и како Фронт за демократска Македонија укажуваме дека во општини кои имаат мешана етничка структура, а таква е општина Бутел треба да се поставуваат споменици и споменични обележја кои ги обединуваат граѓаните, е не такви кои ги разединуваат и кои создаваат меѓуетнички нетрпеливости и омрази. Во оваа смисла укажуваме дека во општинските програми за поставување на споменици и споменични обележја треба да се акцептираат решенија кои го одразуваат меѓуетничките и верските различности, кои на соодветен уметнички начин можат да бидат стилизирани и во заеднички обележја. Исто така, соодветен приод би бил доколку се предвидат заеднички прифатени програми, планови и распореди за поставување на различни етнички и верски обележја“

Досегашното кампањско, неизбалансирано работење на општинското раководство не смее да се препокрива со избрзани, еднострани партизирани акции. Ваквите акции, како што вели граѓанското движење,„ можат да повлечат контра собирање на граѓани кои се залагаат за мир, просперитет и стабилни меѓуетнички односи, а против постојаната несигурност и намерно предизвикани меѓуетнички тензии.“

„Во оваа прилика се обраќаме со барање до Општина Бутел, согласно законската регулатива за слободен пристап на информации од јавен каратер, да ни овозможите увид во актите од постапката за поставување на споменикот и увид во доставената документацијата на донаторот на споменикот како и финансиската контрукција на истиот. Ова последново особено затоа што има интерес и од страна на други донатори за донација на средства за изградба на различни видови споменици и споменични обележја“.

Поврзани новости