Демократијата е мртва, овојпат засекогаш

by Фокус 20:30
20:30

Новите „демократии“ се слабо замаскирани и криминализирани плутократии (сетете се на руските олигарси), авторитарни режими (Централна Азија и Кавказ), марионетски хетерархии (Македонија, Босна и Ирак, да наведеме само три скорешни премери).

Новите „демократии“ страдаат од многу од болестите што ги погодуваат постарите демократии на кои тие се угледуваат: матно финансирање на предизборните кампањи, безобразни примери на тесна соработка меѓу државната администрација и приватните фирми, сеприсутна корупција, непотизам и партизираност.

- Advertisements -

Пишува
Сем ВАКНИН

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”.