Фамилијата ја силува правдата за да грабне 30 милиони евра од буџетот!

by lali

fokus-arhiva-1-150x1501Текстот е објавен на 12-ти декември 2014-та година во неделникот „Фокус“ во бројот 1001. Ова интервју беше повод за американските власти да го повикаат Богоески за сведок во случајот „Телеком“

Минатата недела Апелацискиот суд ја потврди пресудата со која Слободан Богоески, поранешен шеф на Државната безбедност (1991-1997) е осуден на 2 години затвор поради наводна злоупотреба на службената положба и перење пари во случајот со трансакциите околу земјиштето кај базенот Карпош за изградба на деловно-трговски комплекс. Тој беше осуден заедно со адвокатите Васко Томановиќ, застапник на грчкиот инвеститор Кондоминас и Владимир Пешликоски, претставник на словенечката фирма Меркатор со кои помина 8 месеци во притвор. Во ексклузивниот разговор за „Фокус“, Богоески открива кој и што се крие зад оваа крупна афера, во која фамилијата наводно ги штити интересите на грчкиот бизнисмен, а всушност сака да ограби пари од домашниот буџет

ФОКУС: Долго време и по излегувањето од притвор немаше реакција од ваша страна за случајот. Некој може да извлече заклучок дека вие прифаќате дел од вината, па затоа не сте реагирале! Што е причината?

БОГОЕСКИ: Јас сум од генерацијата на правници воспитувани во култура на легализам. Без оглед што знам какви се состојбите во нашето судство и во државата, сепак ценев дека е најдобро да се остави на мир апелацискиот суд да одлучи за првостепената пресуда, зашто надлежноста му е да води сметка за законитоста на постапката. Ние не баравме ослободителна пресуда, туку да се укине пресудата поради незаконитости во постапувањето. И бевме убедени дека апелацискиот суд не може да помине преку такви повреди на законот и кршење на уставните принципи, но еве, за жал, видовме дека помина. Побрзаа веднаш да ја напишат и да ја соопштат одлуката. Веројатно на тие што ја иницирале постапката им се брза што поскоро нас да не затворат и да дојдат до парите.

ФОКУС: Да објасниме за каков случај станува збор. Се работи, за ваше посредување во договор помеѓу Владата и грчкиот инвеститор Димитрис Кондоминас, за земјиште во Карпош, крај Александар Палас, од 2 хектари.

БОГОЕСКИ: На 5 мај 2000 година Владата на Љубчо Георгиевски потпиша договор со Кондоминас кому согласно тогашниот закон за просторно и урбанистичко планирање и уредбата за доделување земјиште на користење му беа доделени над 19.000 метри квадратни градежно земјиште во близина на базенот кај Карпош за да изгради голем деловен комплекс, проценет нешто над 60 милиони марки. Тоа беше направено во непосредна спогодба, без јавен оглас, но однапред било предвидено да биде измама, бидејќи надлежните органи и Владата знаеле дека се води постапка за денационализација на поголемиот дел од ова земјиште, на околу 12.000 квадратни метри, кои подоцна со судско решение за денационализација им се вратија во сопственост на наследниците.Slobodan Bogoeski 01 ЦРНИ ПАРИ ЗА ЛАЖЕН ИМОТЕН ЛИСТ

ФОКУС: Со други зборови, Владата го измамила Кондоминас!

БОГОЕСКИ: Да, да, за соодветен надомест, презентиран му е и фалсификуван имотен лист дека тој станува сопственик на земјиштето што според тогашните прописи било невозможно.

ФОКУС: Но со Кондоминас е склучен и легален договор за користење на земјиштето, кој си го платил.

БОГОЕСКИ: Легалниот договор е буквално симболичен. За отприлика сегашни 273.000 евра му даваат речиси 2 хектари земјиште во најубавиот дел на Скопје, кое во моментов чини најмалку 10 милиони евра!

ФОКУС: Коруптивен договор?

БОГОЕСКИ: Црни пари, корупција. Но, до таа фаза инвеститорот не можеме да го обвиниме, зашто тој е измамен. Меѓутоа, склучувајќи го овој договор, тогашната влада воопшто не водела сметка за неговата содржина, зашто повеќе од половината од одредбите од договорот се однесуваат на арбитража во Франкфурт. Во договорот се изнесени сите инструменти за заштита на интересите на инвеститорот Кондоминас, но нема ниту една одредба како РМ ќе се штити во случај на евентуален спор кој еве, гледате, настана.

ФОКУС: Каде настана проблемот?

БОГОЕСКИ: Во 2005-та земјиштето од физичкото лице наследници кои си го денационализираа, беше продадено на фирмата Инвестмент интернационал, фирма на Меркатор од Словенија со намера Меркатор да гради деловно-трговски комплекс. Во меѓувреме, си купија и друго земјиште и беа сопственици на повеќе од 60.000 квадратни метри.

ФОКУС: Но делот на Кондоминас со корисничко право си остана…

БОГОЕСКИ: Да, од 19.000 останаа 6.000 квадратни метри сопственост на РМ на кои корисничко право имаше Кондоминас и за земјиштето никако не можеше да се најде решение. Таму веќе се урбанизираше, но никако не можеше да се избрише корисничкото право, зашто постоеше опасност Кондоминас да ја тужи РМ пред арбитражата во Франкфурт.

ФОКУС: Значи Меркатор беше сопственик, но не можеше да си ја дооформи парцелата за градење.

БОГОЕСКИ: Според нашите прописи, единствен кој можеше да претендира да ја дооформи градежната парцела со тие 6.000 и нешто квадратни метри, според законот беше само Меркатор. Но корисничкото право на Кондоминас беше пречка за реализација на проектот на Словенците. За таа цел, многу пати тука доаѓаа и словенечкиот премиер и претседател, претседателот на Управниот одбор на Меркатор во нашата влада на разговори со молба да се изнајде решение, но не можеа никако да најдат. Јас бев замолен тогаш од претставници на нашите надлежни органи ако може да помогнам да го убедам Кондоминас да се најде компромисно решение.

ФОКУС: Нели Кондоминас знаеше за измамата?

БОГОЕСКИ: Знаел и се обидувал да најде решение, кое е невозможно без компромис. Но бидејќи во Македонија имаше големи интереси – 5 отсто сопственост во Македонски Телекомуникации, а беше и главниот посредник во продажбата на ОКТА и имаше многу други бизниси со тогашната влада, земјиштето му беше во втор план. Не сакаше да си ги загрози многу поголемите интереси од кои секој месец остваруваше огромни суми профит.

ФОКУС: Од кога се знаевте со Кондоминас?

БОГОЕСКИ: Од многу одамна, од 1993 г. Многупати ги користел моите консултантски услуги. Молбата беше ако може да го убедам да најдеме формула спогодбено да го раскине договорот зашто тоа беше единственото решение.

ФОКУС: Што ви рече Кондоминас? Се чувствуваше ли измамен?

БОГОЕСКИ: Беше измамен, ми го покажа оригиналниот имотен лист кој беше со фалсификувани податоци, според кој Владата му дала земјиште во сопственост во 2000 година. Јас го убедував дека не може ништо да направи, а со оглед на досегашните профити кои ги остварувал во Македонија дека е некоректно за 6.000 метри квадратни корисничко право да води спор со Македонија од која извлекол околу 150 милиони евра профит.

ФОКУС: А парите што ги дал како мито за лажниот имотен лист?

БОГОЕСКИ: Тој за тоа беше револтиран, зашто Владата преку посредникот Емануел Малелис, викан Маноли го излажала. Тие си ги поделиле црните пари, а ова другото е формалниот договор. Му реков дека единствено што можеш да направиш е да се откажеш од договорот за да не си го загрозиш бизнисот – Кондоминас во меѓувреме го доби и тендерот за вајмакс технологија. На крајот, тој се согласи, вели ајде, навистина е некоректно сега да водиме војна со Владата. На адвокатот Томановиќ, кој неколку години наназад беше застапник на неговите фирми во Македонија му издаде генерално полномошно да ја застапува без ограничување неговата оф-шор фирма – ЦБИ Кипар, која беше потписник на договорот со Владата за земјиштето.

ФОКУС: Побаравте пари од Кондоминас за услугата?

БОГОЕСКИ: Не. Јас одлучив услугите да си ги наплатиме од Меркатор. Целта ми беше да и помогнам на Владата да го реши проблемот, зашто силно притискаа обврските кон словенечката влада и Меркатор да биде реализиран инвестицискиот проект во Карпош. За таа цел, веќе на почетокот на јануари отпочна постапката. Томановиќ даде изјава пред Министерството за транспорт и врски како претставник на ЦБИ Кипар дека се откажува од корисничкото право врз земјиштето. Тогаш започна постапката да се изработи нацрт-договор за спогодбено раскинување на договорот од 2000 година. Договорот го разгледуваа Министерството за транспорт и врски, државниот правобранител, владина комисија и на крајот Владата на РМ на седница донесе одлука дека тоа е многу добро да се направи. Не само што Македонија ќе профитира, туку ќе се спаси од опасноста да биде изведена на арбитража во Франкфурт.Slobodan Bogoeski 02 КОНДОМИНАС ПЛАТИЛ МВР ДА ГИ ПОВЛЕЧЕ ПОТЕРНИЦИТЕ?

ФОКУС: Зошто Владата на Груевски не реши да ги гони оние што го измамиле Кондоминас за корупција?

БОГОЕСКИ: Не знам, ако сакала можела да го направи тоа.

ФОКУС: Да не беше делото застарено?

БОГОЕСКИ: Застарено беше делото Кондоминас да гони за измама, но Владата можеше да гони за злоупотреба на службената положба, но не сакаше да го направи тоа. Со спогодбата склучена на 3 март 2009 г. на Кондоминас му беа вратени 273.000 евра, се разбира во денари на сметката на адвокатот Томановиќ, бидејќи ЦБИ-Кипар немаше фирма во Скопје, а тој го врати корисничкото право врз земјиштето. Во меѓувреме, со Меркатор беа направени договори за сите постапки за дооформување на градежното земјиште за да може да почне да гради.

Навидум изгледа лесно, но ако кинисате во таа постапка, ќе ви требаат години. За да може да се контролира целиот процес формиравме и заедничка фирма ЦБИ – Скопје, меѓу носителот на полномошното на ЦБИ- Кипар, јас како консултант и претставник на Меркатор, зашто Словенците не можеа да склучат договор со оф-шор фирма. Потоа беше склучен договор за гаранција. Сите субјекти депонираа потписи во деловна банка и потпишаа договор со кој банката се појави како гарант дека доколку се биде завршено согласно договорот таа ја презема обврската да исплаќа пари.

ФОКУС: Вие се договоривте за надомест од Меркатор?

БОГОЕСКИ: Кој интерес би имале и адвокатите и јас да работиме за Меркатор? Или, пак на Владата да и го решавам криминалниот договор од 2000 година без да има соодветен надомест за тоа? Откако сето тоа заврши, во јуни 2009 година му беше издаден имотен лист на Меркатор. Дури потоа банката ги исплати парите одобрени од управниот одбор на Меркатор и трансферирани со решение на НБМ преку деловна банка овде. Според нашиот закон за спречување перење пари, по службена должност, банката сама ги проверува трансакциите дали се легални и дали потекнуваат од некаков непознат извор или од казниви дела. Банката знаеше дека парите потекнуваат од Меркатор, дека трансферот од Словенија кон Македонија е легален и одобрен од две народни банки со приложени договори. По службена должност беше информирана Управата за перење пари, која исто така направи проверка. Со оглед дека секој трансфер над 15 илјади евра е интересен, го информирале и јавниот обвинител, кој постапувал и го констатирал истото што и банките – дека договорите се легални, дека парите не се од непознато потекло.

ФОКУС: Колку пари беше вкупната трансакција?

БОГОЕСКИ: Некаде околу 800.000 евра, кон сите субјекти во овие односи, пари во кои е вклучен и данокот. Цели 4 години после тоа, значи во 2013 година, јавниот обвинител се впушта во гонење за перење пари за истиот предмет кој еднаш бил во постапка, што е спротивно на законот. Не можете двапати за иста работа ниту да судите ниту да одлучувате во обвинителството.

ФОКУС: Освен ако нема нови моменти.

БОГОЕСКИ: Но тој тоа го направил без да се промени еден единствен факт. Нема никаква промена.

ФОКУС: Што друго тогаш се променило за јавниот обвинител да ве гони?

БОГОЕСКИ: Се промениле интересите. Еве зошто. Токму во тој период се случи кривичната постапка против Атила Сендреи и останатите четворица директори од Македонски Телекомуникации за перење пари со оф-шор фирмите на Кондоминас. Случајот беше медиумски експлоатиран во втората половина на 2008 година а се водеше и спор пред судот во Њујорк, каде што ние плативме огромни суми, преку 90 милиони евра отштета поради измама на купувачите на Њујоршката берза, затоа што Дојче телеком, сопственик на МТ, котира на Њујоршката берза.

ФОКУС: Тоа се договорите според кои се одлевале пари за т.н. консултантски услуги од Телекомот во времето на Владата на Бучковски.

БОГОЕСКИ: Да, и тоа кон фирмата Чаптекс, сестринска фирма на оваа ЦБИ – Кипар. Основач и на едната и на другата фирма е Кондоминас. Тој тогаш молеше да се најдат адвокатски канцеларии кои ќе помогнат, бидејќи двајца од директорите на Телеком кои го претставуваа неговиот капитал беа негови луѓе и против нив имаше издадено меѓународни потерници. Кондоминас се плашеше тие да не сведочат против него во постапката во Њујорк, или сега во постапката пред Кривичниот суд во Лондон, што треба да започне во април 2015 година. Беше многу заинтересиран да им се повлечат потерниците.

ФОКУС: Кој му помогна?

БОГОЕСКИ: Во меѓувреме, со посредство на Маноли, тој стапил во контакт со авторитети од актуелната власт, и понудил многу пари ако се повлечат пријавите и потерниците против двајцата директори. Како посредник за правните работи беше ангажирана адвокатска канцеларија доверлива на власта и тоа беше успешно завршено. Како што знаете, потерниците беа повлечени, постапката беше запрена, иако во Грција се води истата постапка, има и обвинителен акт против Кондоминас за истата работа. Грците се обраќаат за правна помош до нашите власти, но нашите власти не одговараат.

ФОКУС: Власта, што би рекла министерката Јанкулоска, „според уставот и законите“ се откажала од гонење на директорите на Кондоминас?!

БОГОЕСКИ: Веројатно тука лежат мотивите на креаторите на оваа постапка против мене и останатите, за да бидат елиминирани сведоците за валканите работи, а второ, да дојдат до пари.Slobodan Bogoeski 03 БАЏАНАКОТ ВО СЛУЖБА НА ФАМИЛИЈАТА

ФОКУС: Како ќе дојдат до пари?

БОГОЕСКИ: После повлекувањето на постапките против директорите на Кондоминас, си основаа повеќе фирми сите регистрирани на адреса на адвокатската канцеларија блиска до власта. На Кондоминас му дадоа и земјиште на плоштадот за изградба на хотелот Мериот и сите бизниси се одвиваат преку оваа канцеларија. Кондоминас им даде и полномошно без ограничување за застапување на сите негови фирми.

ФОКУС: Полномошното на Томановиќ за ЦБИ – Кипар беше повлечено?

БОГОЕСКИ: Да, но она што не зачуди беше фактот што новите адвокати поднесоа граѓанска тужба за раскинување на договорот за спогодбено раскинување на договорот на Владата со Кондоминас. Во тужбата наведоа дека наводно адвокатот Томановиќ немал овластувања да склучи таков договор, а овластувањата што тие ги имаат се буквално истите што ги имаше и Томановиќ.

ФОКУС: А зошто би ја раскинале спогодбата со Владата? Нели е таа поволна за РМ, а адвокатите се блиски до власта?

БОГОЕСКИ: Ама тие не се раководат од интересите на Македонија, туку од интересот на парите.

 ФОКУС: Значи, да го заштитат интересот на Кондоминас?

БОГОЕСКИ: Односно својот. Во постапката против нас, која се водеше на еден грозоморен и незаконит начин, со држење во притвор по сите основи, главно беше тоа дека на обвинителството му треба време да го донесе претставникот на ЦБИ од Кипар, односно Кондоминас во Скопје да го каже својот став. Ниту го побара, ниту го донесе.

ФОКУС: За да пријави евентуална штета?

БОГОЕСКИ: Тоа е должен да го направи по законот. Но ниту Кондоминас пријави штета, ниту пак некој го побара од него тоа. Додека ние бевме во притвор, наводно требаше да направат вештачење на сите трансакции. Ниту тоа е побарано, ниту пак имало вештачење, зашто се работи за законски правни дела. Арно ама, обвинителот продолжи да ја води постапката, злоупотребувајќи го законот, само формално цитирајќи тешки кривични дела, колку пред јавноста да се покрива дека притворот е облигаторен, а во суштина причините беа по секоја цена да бидеме елиминирани додека тие си ги вршат другите работи.

ФОКУС: Која е сега опасноста?

БОГОЕСКИ: Проблематизирајќи го договорот од 3 март 2009 меѓу Министерството за транспорт и врски и Томановиќ како полномошник, сега со оглед на правосилната пресуда на Апелацискиот суд за кривичниот предмет против нас тројцата, адвокатската канцеларија, односно луѓето кои стојат зад неа автоматски ќе се здобијат со легитимација да водат постапка пред Арбитражата во Франкфурт во име на Кондоминас.

ФОКУС: Како?

БОГОЕСКИ: Па сега не им треба овде да водат судски процес. Им треба само пресуда дека нивниот полномошник – Томановиќ е осуден за казниво дело злоупотреба, зашто наводно го злоупотребил полномошното од Кондоминас, иако ниту во обвинителниот акт, ниту во пресудата не се тврди дека го злоупотребил, туку се измислува непостоечко кривично дело дека недоволно водел грижа за интересите на сопственикот!?

ФОКУС: Се утврди ли тоа во постапката?

БОГОЕСКИ: Не. Договорот со Владата Томановиќ го потпиша како полномошник, а границите на неговата одговорност се во рамките на овластувањата. Ако налогодавецот не забележал дека овој ја злоупотребил неговата доверба, за што постои и посебно кривично дело – злоупотреба на довербата од страна на адвокат, член 352 од КЗ, тогаш како?

ФОКУС: Кондоминас не го барал тоа!

БОГОЕСКИ: Не, не. Тој ниту сака да учествува во постапката, ниту пријавил некаква штета, ниту некој утврдил противправна имотна корист, ниту постои пријава од некого. Обвинителот сам си измислил надлежност. Бидејќи Кондоминас малку може да направи зашто е во домашен притвор во Грција и против него има еден куп постапки за повеќе кривични дела, со нашата пресуда му се дава легитимација на ЦБИ Кипар, фактички непостоечка, оф шор фирма, односно на посредникот Маноли и адвокатите, посредниците и луѓето кои стојат зад сета оваа работа во Скопје, а можат да го пренесат тоа право и на друга оф-шор фирма за да се изгуби трагата, на судот за трговска арбитража во Франкфурт да побараат од буџетот на РМ над 30 милиони евра, на име изгубени добивки за комплексот што требало да го гради Кондоминас и други трошоци.

ФОКУС: Дали лично Кондоминас пројавил ваква желба или тоа е идеја на овдешната фамилија?

БОГОЕСКИ: Тоа е идеја на овдешните структури и овој договор е на штета на РМ. Но, прво е на наша штета, на нас што сме осудени. Нам ни конфискуваа имот и пари, не само наши туку и на фамилиите и од трети лица, од правни субјекти, според член 98 а од КЗ, т.н. проширена конфискација. А за вакви дела не се применува проширена конфискација. Дури и ако прифатиме дека може да се примени таа одредба на настан кој се случил пред донесувањето на измените во КЗ, запленет ни е имот во вредност неколкупати поголема од сите трансакции.

ФОКУС: Сите пари ви се запленети?

БОГОЕСКИ: Се, вклучително и даноците, сето тоа е противправна имотна корист!? Но, за да можат да бидат одземени тие пари, имот, мора да се знае во чија полза. Ако е оштетен буџетот, парите треба да одат во корист на буџетот, ако е оштетен ЦБИ – Кипар, треба на ЦБИ – Кипар, меѓутоа ЦБИ – Кипар вели дека не сака да учествува во постапката, не е оштетен. Меркатор вели оти профитирал. Македонија вели, ние сме задоволни, државниот правобранител се произнесе дека договорот е во полза на РМ. Единствено ненадлежниот обвинител, инаку познат како „баџанакот“, е оној кој смета дека има кривично дело, а сите правни дела се на сила!

ФОКУС: Чии интереси тогаш штити тој?

БОГОЕСКИ: На фамилијата. Тој е фактички самоповикан адвокат на недефинирана анонимна група. Веднаш по гласањето во Апелација, судијката експресно ја изготвила и ја доставила пресудата, за што поскоро да не отераат во затвор, за другите што поскоро да дојдат до парите, овие од овде до нашите пари. А другите, моќниците, до крупните пари. Да си ги земат од арбитражата, и ќе проценат кога ќе биде добар политички момент да го активираат тоа.Slobodan Bogoeski 04 ЦРНАТА ТРОЈКА ОБВИНИТЕЛИ

ФОКУС: Во сета оваа работа се шпекулираше дека некој од власта има лични мотиви да ве отстрани, зашто како поранешен шеф на ДБ сте си создале непријатели кои би сакале да ви се одмаздат. Додека бевте во притвор, бевте дури и лустрирани.

БОГОЕСКИ: Немам решение, но грозоморно е човек и да помисли, додека е некој во притвор да донесувате решение за лустрација. Знам дека е тоа нарачано и ќе ви објаснам од кои причини. Прво, јас сум противник на овој закон, кој ни беше препорачуван од Европа уште на почетокот на 1990-тите години заедно со законот за досиејата и законот за реадмисија. Но во тој период ниту МВР ниту Владата ниту претседателот немаше расположение. Во услови на војна, блокади, ембарга ние да почнеме процес кој ќе значи кавги, делби во Македонија. И сега тврдам дека законот не е со приоритет од ЕУ, но беше препорака. Одредени личности во Македонија заинтересирани да си го избришат своето валкано минато го иницираа тој закон, и тој беше донесен. Но, законот е противуставен зашто комисијата без оглед што не може да определува казни, сепак казнува.

ФОКУС: Законот само спречува лустрираните лица да извршуваат функција.

БОГОЕСКИ: Спречување функција не може да направи комисија формирана од Собранието, зашто тоа од темел го разнишува уставниот поредок. Има ли поголемо ограничување права, ако некому кажеш дека не може да извршува и јавно да го жигосаш на јавна сцена со погрдно име – кодош. Плус, ако тргнете од логиката дека секој кој доставувал информации е некаков кодош и на секој можете да му залепите дека тоа го правел од идеолошки побуди, тогаш во истиот момент над 370.000 луѓе во Македонија треба да ги прогласите за кодоши.

Има ли смисла такво нешто да направи некој, освен ако нема интерес да ја прекројува историјата, да се одмаздува лично на некого, и најстрашно од се, во пракса се покажа дека тоа се прави селективно. Бидејќи носител на активноста е МВР и архивот на Македонија, под контрола на еден потесен круг од владеачката партија процесот може да се прави селективно. Јас јавно кажував дека сакам прв да бидам лустриран, но немојте да ги лустрирате началниците и другите во МВР, затоа што јас бев шеф. Но, како ќе се одминат сега другите наредбодатели?

ФОКУС: Мислите на министрите, меѓу кои и сите министри за внатрешни работи?

БОГОЕСКИ: Министрите, премиерот, претседателот, бидејќи сите тие биле корисници на информациите. А процесот требаше да го изведуваме како зрела држава, за што се надевавме на почетокот на 1990-тите години. Најважно од се беше прво да се донесе законот за рехабилитација на невино осудени лица, но не се донесе. Така ќе се покажеше дека некои личности кои сега се во опкружувањето на фамилијата која ја владее Македонија на времето беа познати како црната тројка обвинители која има рекорден број обвинителни акти и барања против македонски националисти односно вмровци кои се изведени на стрелање. Значи, идејата е да се прикријат тие што ги донесувале одлуките.

ФОКУС: На крајот од 1991 година се случи сообраќајката во Србија во која загина министерот за внатрешни работи Јордан Мијалков. Вие учествувавте во истрагата. Можно ли е некој поради тоа да ви забележува дека сте прикривале некакви информации?

БОГОЕСКИ: Загинувањето на министерот Мијалков беше класична сообраќајна несреќа. Но нас тогаш, мене и Павле Трајанов, кој беше потсекретар на јавната безбедност, не растревожи тоа што министерот отиде толку инкогнито на пат за Белград, кога прописот му налагаше мене да ме извести поради неговата безбедност при патувањето. И зошто патуваше само со возачот? Веднаш со Павле отидовме на местото на несреќата. На увидот постапуваа четири екипи – градската, републичката, а исто така и од Србија. Сообраќајката е чист случај на налудничавост на возачот, кој возел со брзина од 190 километри на час, инаку во извештајот е запишано помалку од таа брзина, претекнувајќи други возила при врнежи од снег и дожд на едно низбрдо и од спротивната страна наидува друго возило…

ФОКУС: Возачот остана жив.

БОГОЕСКИ: Да, но иако настанот беше многу пати истражуван, впрочем и оваа власт кога дојде формираше комисија, тогашната влада исто така направи комисија која ја водеше министерот Ѓорѓи Наумов – мене  ме окупираше едно прашање – кој е човекот што му сугерираше на Мијалков да отпатува во Белград?

ФОКУС: Нели Мијалков одел на средба со генералот Петар Грачанин, министер за внатрешни работи во тогашна Југославија?

БОГОЕСКИ: Не, не, тоа го кажаа овде. Кога јас побарав информација, мене ми потврдија од Белград дека немало договорено таква средба. Значи, некој тајно договарал средби или некој го навел Мијалков да замине на пат. Го навеле еден од оваа црна тројка обвинители, за кои зборував претходно. Обвинителот Ѓорѓи Наумов, кој пак, за несреќа беше претседател на комисијата и ги измислуваше приказните за некаква чанта на министерот која божем исчезнала, сигурно знае кој го набедил да замине така тајно. Јас не сакам да го обвинам Наумов за нешто друго, но Белград не знаеше за никаква посета на Мијалков. Наумов соопшти дека Мијалков патувал на средба со Грачанин.

ФОКУС: Во секој случај, вие велите дека во таа сообраќајка нема заговор.

БОГОЕСКИ: Нема, ви тврдам.

ФОКУС: Дали е во тоа уверен и Сашо Мијалков?

БОГОЕСКИ: Јас не знам дали се уверил, ја сфаќам болката и затоа реагирав своевремено да не се излегува со такви приказни, зашто тоа дополнително ја зголемува болката на семејството, кое никогаш не може да прифати дека се случила обична сообраќајна несреќа. Но да се шпекулира во такви околности, измислувајќи дека службата го убила, а априори се посочува на мене, бидејќи јас бев шеф на службата, ви тврдам дека е апсолутна невистина. Наумов е истиот човек кој ги организираше најризичните средби на Јордан Мијалков, на пример, со еден од шефовите на воената служба на Југославија, КОС. Во една куќа во Ново село, штипско, Наумов не повика мене и Јордан Мијалков. Павле Трајанов одби да дојде. Јас реагирав – што е ова, какви се овие подземни, тајни комуникации?Slobodan Bogoeski 05ГИ ПРИСЛУШУВАВМЕ ЧЕЛНИЦИТЕ НА ДПМНЕ, ЗАШТО ИМ НУДЕА ОРУЖЈЕ

ФОКУС: Дали тоа беа разговори во врска со осамостојувањето на Македонија и повлекувањето на ЈНА?

БОГОЕСКИ: Немаше ништо од тоа. Се виде дека е бесцелно. Зашто ние си имавме официјални начини на комуникација. Немаше потреба од конспиративни средби. Па уште да се вовлекува министер во ризични ситуации. Меѓутоа, истиот човек што ја организираше средбата упорно со години ја промовира тезата дека Мијалков е убиен, дека тоа го направиле службите, македонската или евентуално во соработка со српската, а само тој знае зошто Мијалков отпатува за Белград.

ФОКУС: Има уште една работа од тоа време поради која евентуално од ВМРО-ДПМНЕ би имала причини да ви се одмаздува. Како шеф на ДБ ве обвинуваа дека се занимавате со прислушување на опозицијата. Позната е аферата Дувло, прислушувањето на челници на ВМРО-ДПМНЕ.

БОГОЕСКИ: Кога некој сака да шпекулира, не можете ништо да направите. Јас не бегам од она што сум го работел во тој период затоа што се што сум работел, сум го потпишувал. Ако сум направил нешто незаконито, секако дека досега не еднаш, туку незнам колку пати ќе ме затвореа. Точно е дека имаше примена на такви средства и методи, но никојпат, ви тврдам, барем додека јас сум бил потсекретар, тоа не било од идеолошки или политички побуди, туку од законски причини. И беше минимално, мислам дека ниту еден процент од она што сега се прави или во времето на Владата на Георгиевски – аферата „Големо уво“, масовното прислушување новинари, пратеници, јавни личности.

ФОКУС: Што беше тогаш причината за следење на првите луѓе на ВМРО-ДПМНЕ?

БОГОЕСКИ: Двајцата први луѓе на партијата имаа контакти со луѓе кои овде доаѓаа да организираат војна во Македонија, нудеа оружје и пари…

ФОКУС: Претставници на странски служби?

БОГОЕСКИ: Да, од соседството, и првите луѓе на партијата ги примаа во својата канцеларија и уште вршеа притисок врз мене, да се отвори јужен фронт во Македонија против Југославија. Што друго ќе направите? Мора да ги имате тие информации и мора да го спречите тоа. Инаку, никаква законска мерка не беше преземена против двајцата лидери на партијата. Тие беа следени поради ваквите контакти со луѓе кои во тој период беа на врвни позиции во некои соседни држави, кои ги подбуцнуваа на војна. Може да замислите во 1991, 1992 година, каква кланица ќе беше во Македонија? Од тие причини имаше примена на такви мерки. Најголема опасност во тој период беше да избие конфликт во Македонија, а ние немавме ни своја армија, ни министерство за да ги организира своите сили. Јас не го кријам тоа следење и сум го потпишал. Но, ако некој од тоа сака да гради политичка кариера, да си става ореол на жртва од службите, тогаш нека му е. А сега? Јас со задоволство би прифатил да бидам лустриран поради тоа, отколку да имавме војна. Но, ова што сега се прави е срамно и ќе нанесе долгорочни последици.

ФОКУС: Имаше и шпекулации дека Вие наводно дома имате досиеја за некои луѓе и дека постои закана оти ќе ги објавите, поради што ви се закануваат.

БОГОЕСКИ: Имаше такви шпекулации од одредени новинари, но јас никогаш ниту сум чувал документи, ниту би го правел тоа. Што ќе ми се? Не сме ние рекетари, како што слушнавме дека има. Некому веројатно му тежи во главата тоа што го правел во минатото, па се плаши да не се појават такви досиеја. Но на некој му треба да се промовира во лажен херој, жртва, дека бил предмет на службите.

ФОКУС: Како ви се чини Македонија денес, од аспект на она што го почнавте како осумтемина од МВР и како сон од 1990-тите под оваа власт, која се нарекува патриотска, национална и води сметка за државните интереси?

БОГОЕСКИ: Тогаш со Трајанов кога ги отпочнавме процесите на т.н. наша македонска демократска пролет, не раководеа две работи. Едната е самостојна Македонија, што ни беше идеја водилка за што од одредени новинари, Драган Николиќ, на пример, во тогашна Борба бевме обвинувани дека сме го воскреснале новото ВМРО и се бараше државата најостро да реагира, буквално да не ликвидира мене и Трајанов. Втората работа беше да отпочнат процесите на демократизирање на македонските институции. Зашто мали групи во партиско-политичкиот врв ја имаа окупирано извршната, законодавната и судската власт и ние бевме уверени ако дојде до такви промени во Македонија, нашата држава има шанси да стане држава за пример. Бевме радосни и спремни и животите да ги дадеме за осамостојувањето.

И навистина го направивме тоа. Особено Павле Трајанов го имаше најголемиот товар затоа што сите тие единици, беа под негова команда. Не сонував дека ќе дојде време во Македонија после 21 година, кога ние ќе разговараме за вакви теми. Дека некој може и тоа не во име на партијата, туку една фамилија, која нема допирни точки со ВМРО како партија, ниту во историски контекст, ниту генеалошки да ја узурпира целокупната власт во Македонија, целосно да го урниса уставниот поредок и да ја окупира извршната, законодавната и судската власт.

И дека ќе може како во некоја провинциска крчма, да си нарачува егзекуции, пресуди, што сака, а за тоа да не одговара. На крајот на краиштата, еден ден сето ова ќе се преотвори, ќе одговараат јавниот обвинител и судиите, но нема да одговара тој што им наложува. И тоа е страшното, зашто ние сонувавме една поинаква Македонија.

КАКО ИСЧЕЗНА ЗЛОСТОРНИЧКОТО ЗДРУЖЕНИЕ

ФОКУС: Вие и двајцата адвокати бевте осомничени за злосторничко здружување, за перење пари и за злоупотреба на службена должност. Велите дека тоа е незаконски, зошто?

БОГОЕСКИ: Спротивно на законот за кривична постапка и на со устав загарантираните права и слободи на граѓаните, утрото на 17 април 2013 г. бевме присилно приведени пред истражен судија, осомничени за злосторничко здружување кое однапред се организирало да пере пари од договорите кои се склучувале меѓу фирми и физички лица, меѓу владата и фирми во 2009 година. Го нарушија принципот на пресумпција на невиност, зашто бевме присилно приведени без да постои решение за отворање истрага.

Можевме да бидеме најуредно поканети и да бидеме распрашани. Однапред се гледа намерата по секоја цена да се изнуди вина кај осомничените, со снимање, со полиција, како да сме навистина злосторничко здружение. По 15 часовно распрашување кај истражниот судија, кој често излегуваше од адвокатската канцеларија да се консултира со тимот кој е заинтересиран за овој настан, во доцните вечерни часови сфативме дека обвинителот го променил барањето за спроведување истрага и се откажал од злосторничко здружение.

Но ние бевме присилно приведени како злосторничко здружение. Зошто? За да се оправда притворот кој наумиле да го определат. Обвинителот Јован Илиевски, постапуваше незаконски и не е ниту стварно надлежен зашто делото беше повлечено и официјално во предметот сега не постои. Ова не е организиран криминал за да постапува Илиевски! Ова обвинителство постапуваше за дело кое се квалификува како злоупотреба на службената положба. Таа манипулација, јасно кажуваше што им е целта, од старт на тие што ја иницираа целата постапка. Тие не се ниту во обвинителството, ниту во судот, туку зад завесата. Во политиката.

Поврзани новости