Дваесет и петгодишнина од НАТО бомбардирањето на Србија

by Fokus

Пред 25 години на денешен ден започнаа воздушните напади на авионите на НАТО врз тогашна Сојузна Република Југославија (Србија и Црна Гора). За време на 78-дневните бомбардирања, според официјалните извори, загинаа 2.500 лица, додека вкупната материјална штета проценета е на повеќе десетици милијарди долари, јави дописникот на МИА од Белград.

Загинаа 2.500 лица меѓу кои 1.031 припадници на вооружените сили и полицијата, а ранети се околу 6.000 цивили, 5.173 војници и полицајци, а повеќе лица се уште се водат за исчезнати. Воените загуби на НАТО силите никогаш официјално не се соопштени.

Операцијата на НАТО почна на 24 март 1999 год. под името „Милосрден ангел“ и таа уследи по неуспешните преговори за решавање на кризата на Косово во Рамбује и Париз.

Деветнаесет земји на Алијансата почнаа да бомбардираат од бродови во Јадранското Море, од четири воздухопловни бази во Италија, поддржани од стратешки бомбардери кои полетаа од бази во Западна Европа, а подоцна и од САД. Во бомбардирањето се уништени и оштетени 25.000 станбени единици, 470 километри патишта и 595 километри железнички пруги. Онеспособени се 14 аеродроми, 19 болници, 20 здравствени центри, 18 детски градинки, 69 училишта, 176 споменици на културата, 44 мостови беа оштетени, а 38 беа уништени.

Поврзани новости