Два месеци ќе се собираат потписи за амнестија

by Фокус

Од среда ќе почнат да се собираат потписи за предлог-законот за амнестија да се најде во Собрание. Иницијаторите ќе имаат два месеци да ги соберат потребните 10.000 потписи за референдумот да биде успешен.

Тие очекуваат да соберат двојно повеќе од потребните потписи. Најголем дел од нив би биле од семејствата на затворениците и од самите затвореници.

Предлог-законот за амнестија предвидува ослободување на затворениците кои одлежале повеќе од половина од казната, поради лошите услови и пренатрупаноста во затворите.

Поврзани новости