Досега само еден пријавен случај за отстрелана дива свиња

by fokus 14:52
14:52

Досега има само еден пријавен случај со отстрелана дива свиња откако пред две недели Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство донесе решение со кое се одобрува острел на диви свињи како превентивна мерка против болеста „афричка чума“ која се појави во соседна Бугарија.

– Веќе има организирани отстрели на диви свињи. Досега имаме пријавено една отстрелана свиња, меѓутоа позитивно е тоа што ловџиите излегоа на терен и при пасивниот мониторинг не забележаа угината свиња која би ја пријавиле за да може да земеме мостри и и да испитаме, изјави денеска директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов.

- Advertisements -

Отстрелот е организиран во источниот дел од државата, а има најави за поорганизирано ловење во текот на викендов, односно на 25 август.

Поради опасноста од болеста „африканска чума“ беше донесено решението со кое се одобри отстрел на дивите свињи во земјава.

– Целта е да се намали бројот на диви свињи со што би се минимизирале шансите за појава и ширење на болеста која е веќе присутна во Бугарија, изјави неодамна министерот за земјоделство Трајан Димковски.

Поврзани новости