До изборите со Загреб ќе управува заменик-градоначалничката Павичиќ Вукичевиќ

by fokus 09:26
09:26

До локалните избори во мај годинава, со Градот Загреб ќе управува Јелена Павичиќ Вукичевиќ (46), заменичка на градоначалникот Милан Бандиќ, кој почина рано утрово од срцев удар.

Партијата на трудот и солидарноста на Бандиќ потврди дека Павичиќ Вукичевиќ, долгогодишен соработник на Бандиќ, една од двете заменички на градоначалникот, ќе го преземе управувањето со Градот Загреб до изборите.

- Advertisements -

Кога Бандиќ првпат беше избран за градоначалник во 2000 година, Јелена Павичиќ Вукичевиќ беше секретар на градската организација на СДП во Загреб и член на Градското собрание на Загреб. Три години подоцна, таа стана член на Парламентот, во 2008 година секретар на Градскиот секретаријат за образование, култура и спорт и од 2009 до 2013 година првпат заменик-градоначалник.

По вторпат е избрана за заменик градоначалник во 2017 година на непосредни локални избори.

Јелена Павичиќ Вукишевиќ е исто така потпретседател на Партијата за труд и солидарност.

Поврзани новости