Словенија ќе ја признае Палестина до средината на јуни: Ужасите на кои сме сведоци се неприфатливи

by Fokus

Владата на Словенија во четвртокот го започна процесот за признавање на палестинската држава како форма на притисок за ставање крај на конфликтот во Газа, изјави словенечкиот премиер Роберт Голоб.

„Ужасите што ги гледаме секој ден во Газа се неприфатливи и мора да престанат. Го повикувам Израел веднаш да ги прекине нападите врз Газа и да седне на преговарачка маса“, напиша Голоб на X.

Тој додаде дека би сакал тоа признание да биде „поттик за преговорите да се одржат што е можно поскоро“ и да се забрза дијалогот во ОН за итен прекин на огнот, ослободување на сите заложници и безбедноста и опстанокот на Израел преку решение со две состојби.

Израел смета дека планот за признавање на палестинската држава, кој заедно со Словенија го објавија Ирска, Шпанија и Малта, е „награда за тероризмот“ и ќе ги намали изгледите за преговарачко решение на конфликтот во Газа.

Некои од овие земји планираат да ја признаат палестинската држава на 21 мај, а датумот на словенското признавање ќе зависи од напредокот во мировните преговори, најдоцна до 13 јуни. Доколку се забрза напредокот, Словенија побрзо ќе го заврши процесот на признавање.

Поврзани новости