Дали и на овие избори ќе победи барем еден независен?

by fokus 10:33
10:33

Од вкупно 297 кандидати за градоначалник на претстојните локални избори, 26 се независни.

То е 8,75 проценти, или помалку споредено со последните локални избори, кога независни кандидати за градоначалници биле нешто над 10 проценти.

- Advertisements -

Најмногу независни кандидати за градоначалник имало на локалните избори во 2005 година – над 25 проценти, а најмалку на првите во 1996 година – 7,5 проценти.

Инаку, независни кандидати ќе има во 18 општини и Градот Скопје или во 22 проценти од вкупно 80 општини.

На сите локални избори досега имало барем еден независен кандидат кој добива мандат, а најмногу независни кандидати добиле мандати на локалните избори во 2005 – седум.

Поврзани новости