Австрија бара заштита на надворешните граници на ЕУ поради напливот од мигранти

by Фокус 10:43
10:43

Министерот за надворешни работи на Австрија, Себастијан Курц, побара подобра заштита на надворешните граници на ЕУ, односно на дел од грчката граница, како и поголема контрола на западно-балканската транзитна рута, која минува низ Македонија.

Во интервју за виенскиот дневник „Естерајх“, Курц рече дека бегалците треба да бидат заштитени и згрижени во близина на нивната татковина.

- Advertisements -

– Мора да направиме повеќе на терен и да воспоставиме прифатни центри за бегалците, што бегаат од теророт, нагласи тој.

Поврзани новости