Ахмети се сретна со амбасадорот на САД

by Фокус 09:38
09:38
Претседателот на Демократската Унија за Интеграција, г. Али Ахмети вчера попладнето престојуваше во Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Скопје каде оствари средба со Американскиот Амбасадор г.Џес Бејли.
Претседателот Ахмети и Амбасадорот Бејли разговараа околу политичката криза во Македонија и за случувањата во дијалогот меѓу политичките партии олеснета од страна на САД и ЕУ.
Лидерот Ахмети истакна дека, за Демократската Унија за Интеграција решението со посредство на меѓународната заедница може да се постигне само на преговарачка маса помеѓу најголемите политички партии во земјата преку договорот за компромис врз основа на 2 јуни.
Претседателот Ахмети нагласи дека ДУИ ќе продолжи со поддршка за усвојување и спроведување на системски реформи кои потекнуваат од договорот на 2 јуни и го опфаќаат извештајот на г. Рајнхард Прибе, итните препораки на Европската Комисија, препораките од Високиот дијалог притиснат со ЕУ како и парламентарната истражна комисија за настаните од 24 декември.
Тешката состојба во земјата треба да не загрижува сите нас и особено двајцата македонски лидери треба да се надминат себеси и да дејствуваат со храброст што е можно побрзо кон постигнување на компромис земајќи првенствено интересите на државата и граѓаните.

Поврзани новости