Дали еврото ќе расте или ќе паѓа? Земете ги овие 50 ЕВРА и заработете на растот и падот на европската валута

by Фокус

Специјално за читателите на Фокус, FXLider им доделува 50 ЕВРА наменети за тргување на светската берза, единствената берза на која што можете да заработите и кога вредноста на валутата расте и кога паѓа.

Пријавете се тука и превземете ги  Вашите 50€ за тргување на берзата.

До пред неколку недели самата идеа дека еврото може да ја превземе улогата на сигурен инструмент на пазарот во периодот на нестабилноста изгледаше безсмилена. Сепак токму тоа се случи кога Народната банка на Кина ја девалвираше националната валута а глобалниот пазар на акции оствари огромен пад. Во текот на месец август заедничката европска валута оствари раст за повеке од  4%  во одност на останатите валути,што всушност е и најголем раст помеѓу валутите на најразвијените земји,и покрај актуелната програма за купување на обврзници кој го спроведува ЕЦБ.

Иако овој раст на еврото го потврди враќањето на довербата во заедничката валута после кризата во Грција, еврото исто така ги комплицира напорите на ЕЦБ, да ја заздрави регионалната економија. Јакиот валутен курс има потенцијал да го намали извозот и да ја успори инфлацијата, така што ЕЦБ нема да стои на страна, па оттука можно е со вербални изјави да се собори еврото. Сепак се смета дека овој раст на еврото е само привремен и предизвикан поради специфичната ситуација на глобалниот пазар.

Во текот на понеделникот,  24. август еврото порасна над 1.17 долари по прв пат од 15. јануари, откако Швајцарија ја укина долната граница на девизниот курс франк за евро, и со ова еврото го имаше најголемиот четиридневен раст од 2009 година.

Пријавете се тука и превземете ги  Вашите 50€ за тргување на берзата.

Марио Драги, претседател на Европската Централна Банка и покрај упорното негирање дека програмата за купување на обврзници се користи како средство за соборување на валутата, потврди дека постојат значајни економски користи кои послабото евро може да ги донесе. Економисти сметаат дека заедничката валута ќе падне во однос на повеќето контра валути до крај на 2016 година. Многу од нив сметаат дека еврото значајно ќе се приближува до вредноста на доларот пред да оствари поголем раст. Во секој случај јакнеењето на еврото моментално би била најмалку посакувана работа кога е во прашање здравувањето на економијата на евро зоната и сосема е возможно да доколку не дојде до значајна корекција Марио Драги сам да истапи пред јавноста и со свој коментар да придонесе за пад.

FXLider има соработка со Fortrade Limited – компанија која е авторизирана и регулирана во UK од страна на FCA (Financial Conduct Authority) под лиценца со број 609970..

Предупредување од ризик и одрекнување од одговорност

Договорите за разликата во цената (CFD) ги претставуваат производите кои се потпираат на финансискиот левериџ и носат високо ниво на ризик за Вашиот капитал затоа што цените можат брзо да постанат неповолни за Вас. Загубите можат да ги надминат Вашите депозити и од Вас би можело да се бара да извршите дополнителни плаќања. Овие производи можеби нема да бидат соодветни за сите клиенти и заради тоа морате да бидете сигурни да сте ги разбрале ризиците, а и да побарате независен совет. Овој материјал не претставува понуда, барање ни трансакција во поглед на било кој финансиски инструмент. FXLider не прифаќа никаква одговорност за било каква употреба на овие коментари ниту за последиците кои од тоа можат да проистекнат. Не се дава никакво уверување ниту гаранција за точноста или потполноста на овие податоци. Како резултат на тоа, секое лице кое ќе постапи спрема нив, тоа го прави потполно на сопствен ризик.

Поврзани новости