Зоран Милановиќ со остра порака до Брисел: ЕУ ги злоупотребува земјите од Западен Балкан

by Fokus

Хрватскиот претседател Зоран Милановиќ во Домот на Европа изјави дека првата деценија од членството на Хрватска во Европската унија не ја смета ниту за успех, ниту за неуспешна и дека лично ќе се бори против тоа Унијата да стане федерација. Тој рече дека Хрватска долго чекала да стане членка на ЕУ, но не толку долго како земјите од Западен Балкан и тоа го опиша како некаква форма на злоупотреба и неодговорност кон тие земји.

– Многумина ја замислуваат Европската унија како федерација, која според мене никогаш не смее да стане. Јас лично ќе се борам против тоа – рече Милановиќ.

Тој додаде дека е против каква било идеја за федерална држава, Брисел да ги замени Белград, Будимпешта, Виена.

– Не го сакам тоа. Не сакам повторно да имаме центар на моќ. Буџетот на ЕУ е толку мал што со него навистина не може ништо да се направи освен иновативни центри, неколку мостови, противпожарна станица, сите работи што ги гледам секоја недела надвор од Загреб, а тоа е добро затоа што наместо тоа не е ништо – вели Милановиќ.

Хрватскиот претседател додаде дека ЕУ „страда од хроничен недостаток на демократија и одговорност“ и уште еднаш го повика шефот на европската дипломатија, Жозеп Борел.

– Борел е оптоварен со такви афери што не можеше да биде министер во мојата влада, а не знам во онаа на Пленковиќ. Ниту Урсула фон дер Лајен – додаде Милановиќ.

Поврзани новости