ЗНМ протестира што Владата ги избриша медиумските реформи од Планот 18

by fokus

 Здружението на новинари на Македонија бара од Владата да ги врати медиумските реформи во Планот 18 и сериозно да се посвети на ветувањата дадени на новинарската заедница и на Советот на Европа за корекција на Изборниот законик, кој летоска беше изменет и дополнет без дебата и нетранспарентно.

-Здружението на новинари на Македонија протестира што Владата ги избриша медиумските реформи од Планот за приоритетни реформи 18. Објаснувањето на Владата дека медиумските реформи ги нема во реформскиот план затоа што измените и дополнувањата на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги поминале владина процедура е апсолутно неприфатливо. Усвојувањето на законот за АВМУ во Собрание е заедничка обврска на Владата и на парламентарното мнозинство, се наведува во соопштението од ЗНМ.

Од ЗНМ ја потсетуваат Владата дека нејзината политичка волја да се бори против политиката на неказнивост на насилството врз новинари не е остварена.

-Од 59 напади на новинари во изминатите пет години само во два случаи напаѓачите се казнети додека останатите се неистражени, или половично истражени, велат од ЗНМ.

Неискрено е, посочуваат од ЗНМ, што Владата се обидува да ги злоупотреби заклучоците на Советот на Европската комисија за изоставување на медиумските реформи од Планот 18. Самата Европската Унија нѐ информираше дека заклучоците на Советот во никој случај не значат дека медиумските реформи не се битни за нивната одлука за започнување преговори за членство со Македонија идната година.

Од ЗНМ потсетуваат дека давањето можност со јавни пари да се финансира политичка пропаганда на партиите во медиуми за време на изборна кампања значи продолжување на политиката на владино рекламирање од претходниот режим во поинаква амбалажа. Таа мерка, според Здружението, ќе ги одржи клиентелистичките врски меѓу партиите и сопствениците на медиумите и ги замолчува медиумите.

– Законската можност Државната изборна комисија да го следи начинот на известување на онлајн медиумите за време на изборна кампања е апсолутно неприменлива и во спротивност со европските стандарди, кое може да има сериозни последици врз слободата на медиумите, стои во соопштението од ЗНМ.

Поврзани новости