Советот за реформи во правосудството се разработи, сите законски измени ќе бидат подготвени до крајот на годината

by fokus

Членовите на Советот за следење на имплементацијата на Стратегијата за реформи на правосудниот сектор (2017-2022 година) на Владата на Република Македонија, на осмата седница што се одржа денеска, главно се задржаа на измените што ги носи Законот за кривична постапка, како и на Законот за извршување санкции.

-Во дебатата за Законот за кривичната постапка главни дискутанти, покрај учесниците во работната група, беа адвокатите и јавните обвинители, кои укажаа на одредени решенија на зaконот за кои рекоа дека се потребни дополнителни подобрувања, а Јавниот обвинител на Република Македонија, Љубомир Јовески, побара од Министерството за правда, да го дистрибуира новиот закон за да можат јавните обвинители и судиите да го проучат и да укажат на одредени можни недостатоци.  Претседателот на Основниот суд Скопје 1 – Скопје, Иван Џолев, својата дискусија ја насочи кон постапката за водење на судски записник, односно потребата од аудио и аудиовизуелната техника за време на судските претреси, а Народниот правобранител, Иџет Мемети, ги акцентираше оние моменти кои се однесуваат на одредени кршења на правата на задржани, односно осомничени лица, информираа од Владата.

Законот за кривична постапка, според мислењето на поранешната судијка Виолета Дума, претставува основна алатка во работата и затоа и таа е на став дека Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за кривична постапка треба да им биде даден на увид на судиите.

Согласно стратегијата, како што наведе министерката Дескоска, која денеска претседаваше со седницата, до крајот овој месец ќе се изврши увид во потребите на 18 судови во држава за нивна непречена работа.

Министерката Дескоска најави дека до крајот на оваа година ќе бидат изготвени и пуштени во постапка во Собранието на Република Македонија сите предвидени закони.

Поврзани новости