ЗНМ: На новинарите не може да им судат луѓе кои никогаш не работеле како новинари

by fokus

Здружението на новинари на Македонија бара од Програмскиот совет на Македонската радиотелевизија да го одложи донесувањето на Етичкиот кодекс за јавниот сервис.

-Предупредуваме дека ако Кодексот се донесе во предложената форма нема да го подобри известувањето на новинарите. Спротивно, ќе предизвика сериозни последици во работата на јавниот сервис. Постои реална опасност раководството на МРТ да злоупотреби одредени членови на Кодексот со цел да прави притисок врз новинарите. Најголем недостаток на Кодексот е мешањето на новинарската етика со работната дисциплина. Не смее новинар да добие отказ за работа ако одбие задача што е спротивна на етичките принципи на новинарството. На новинарите не може да им судат за евентуално прекршување на етичките норми луѓе кои никогаш не работеле како новинари и се предложени од раководството на МРТ, велат од ЗНМ.

ЗНМ го разгледал и изготвил суштински забелешки со цел да се подобри текстот на Кодексот. Но, според ЗНМ, Програмскиот совет на последната седница, без никакво образложение ги одбил сугестиите и инсистира на денешната седница да биде усвоен.

Поврзани новости