Змејковски: Синадиновски пред мене никогаш не се изјаснил како православен Албанец!

by Фокус 15:53
15:53

Првиот генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ, Борис Змејковски, во изјава за Фокус вели дека авторот на книгата за него насловена „Борис Змејковски – современиот Даме Груев“, Бранислав Синадиновски, никогаш не се изјаснил како Албанец во негово присуство.

– Денес сите сакаат да се нарекуваат основачи на ВМРО-ДПМНЕ, па и Синадиновски, иако е јасно запишано кои се тие. Сепак, тој во првите години на ВМРО-ДПМНЕ, кога беше кандидат за пратеник и министер во владата во сенка, никогаш не се изјаснил како православен Албанец. Тоа не го направил ниту за време на нашата комуникација кога ја пишуваше книгата – тврди Змејковски, не сакајќи да претпоставува дали тој тогаш го затскривал своето национално чувство, или, пак, станува збор за нешто друго.

- Advertisements -

Инаку, Синадиновски периодов стана актуелен со изјаснувањето како православен Албанец и барањето за формирање на албанска православна црква во Македонија, што наиде на жестоки реакции кај многумина, па и кај неговата родена сестра.

Поврзани новости